Hírek

2006.05.09. 08:28

Értékeket a hulladékból

<STRONG>Veszprém </STRONG>– Sokáig nem is gondoltuk, hogy az ételmaradék veszélyes hulladék, de aztán magunk is beláttuk, hogy valóban így lehet, hiszen a többnapos étel súlyos mérgezést okozhat. Azóta már dolgozik olyan vállalkozás, amelyik hasznosítja.

Mórocz Zsolt

Amikor bevezették a szabályt, hogy a közétkeztetésbõl származó ételmaradékokat nem szabad állatok takarmányozására használni, elsõ hallásra a mezõgazdasági vállalkozók felháborodását váltotta ki. A korábbi gyakorlat, hogy elvitték a nagy konyháktól és az éttermektõl a moslékot és a sertések takarmányát egészítették ki vele, látszólag mindenkinek jó volt. Ha belegondolunk, hogy az ételmaradékot nem szállították el naponta és meg is romolhatott a tárolás ideje alatt, ami az állatot is megbetegítheti, helyeselhetjük a döntést. Az is tudatosult már a gazdákban, hogy a saját fogyasztásra szánt sertésnek nyugodtan odaadhatják ma is az otthonukban keletkezett ételmaradékot, az nem okoz gondot.

rn

Megyénkben mûködik olyan vállalkozás, amelyiknek fõ tevékenysége az ételmaradékok begyûjtése, komposztálása. A biológiai eredetû bomló anyagokat 2003. ja- nuár elsejétõl kell ártalmatlanítani. A pápai Talajerõ-gazdálkodási Kft. vállalta megyénkben, hogy összegyûjti az ételmaradékokat. A nagy éttermekbõl származó anyagot aztán az európai szabványoknak és elõírásoknak megfelelõ technológiával ártalmatlanítják. Ennek keretében szalmával, tõzeggel keverik, meghatározott hõfokra melegítik, lefedik. Idõközönként megkeverik az így létrehozott masszát. Munkájuk nyomán az összekevert anyagokból körülbelül egy év alatt komposzt érik, amit a mezõgazdaságban széles körben lehet használni.

rn

A háziasszonyoknak és a konyháknak is gondot okoz a használt étolaj elhelyezése, hiszen azt már mindenki tudja, hogy a csatornába nem szabad beleönteni, de a háztartási hulladékok közé sem való. A nagyobb konyhákból elszállítják ezt az anyagot, amit aztán újra használnak a vegyiparban és az útépítésben.

rn

A Nõk a Balatonért Egyesület évekkel ezelõtt próbálkozott a használt étolaj begyûjtésével a háztartásokból, aztán ez a kezdeményezés lassan elhalt. A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató ZRt. a hulladékudvarában évek óta folyamatosan befogadja az olajat. A megyében mûködõ élelmiszer- ipari vállalkozások kivétel nélkül kialakították a saját hulladékkezelõ rendszerüket. Ennek keretében elválasztják a szilárd és a folyékony hulladékot. Az élelmiszerek maradékát is tartalmazó vizet biológiai és kémiai módszerekkel tisztítják és úgy bocsátják ki. A szilárd anyagokat pedig többnyire más vállalkozásnak adják át, amelyik komposztálja.

rn

A háztartásokban nem keletkezik számottevõ mennyiségû ételmaradék, de annak többsége a házatartási hulladékokat gyûjtõ edényekbe kerül. Több országban már nemcsak a palackokat, a papírokat gyûjtik külön, hanem a szerves anyagokat is. Ezek többsége otthon is komposztálható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!