Hírek

2006.04.03. 15:19

Tömeges, gyors oltással lehet legjobban védekezni a H5N1 ellen járvány esetén

Washington (MTI/AP) - Az emberek tömeges és gyors beoltásával lehet a leghatékonyabban védekezni a madárinfluenza terjedése ellen közvetlenül a járvány kitörése után még abban az esetben is, ha az oltóanyag nem a legtökéletesebb az adott vírustörzs ellen - állapítja meg egy friss amerikai tanulmány.

Mórocz Zsolt

A betegség vírusai állandóan változnak, és az emberrõl emberre is átterjedni képes vírustörzs elleni vakcinát mindaddig nem lehet kifejleszteni, amíg a tudósok nem azonosítják az adott törzset. Emiatt kell a hagyományos influenza elleni oltóanyag összetételét is minden évben módosítani a helyzetnek megfelelõen.

Még ha egy bizonyos oltóanyag gyenge fegyver is az ellen a vírustörzs ellen, amely az emberi járványkitörést okozza, az is valószínûleg ad valamilyen védelmet, lassítja a terjedést. Erre a következtetésre jutott a Timothy C. Germann vezette kutatócsoport a Los Alamos-i országos laboratóriumban.

A kutatócsoport számítógépes szimulációval végzett kísérletben azt vizsgálta, hogy hogyan hat az oltóanyag tömeges beadása, más gyógyszerek - mint a vírusölõ Tamiflu - alkalmazása és egyéb társadalmi intézkedések - mint például iskolák bezárása, a lakosság utazásának korlátozása - a betegség terjedésére. Következtetéseikrõl a beszámoló az amerikai tudományos akadémia kutatási eredményeinek e heti internetes kiadásában jelent meg.

Ha az emberrõl emberre terjedni képes vírusváltozat kialakul, és azt a kialakulás helyén nem fékezik meg gyorsan, akkor az emberek a kontinensek közötti utazásaikkal néhány hét vagy néhány hónap alatt elterjeszthetik a járványt az egész világon, amivel globális közegészségügyi vészhelyzet állhat elõ - figyelmeztetett Germann csoportja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!