Hírek

2006.04.12. 17:03

Már tíz madárinfluenzás hattyú Dél-Csehországban

Prága (MTI) - Immár tíz elhullott hattyú tetemében mutatták ki a laboratóriumi vizsgálatok a madárinfluenza-vírus jelenlétét Csehországban - közölte kedden a mezõgazdasági minisztérium.

Mórocz Zsolt

Mind a tíz hattyút az elmúlt két hét folyamán Dél-Csehországban találták meg a Moldva folyó partján, illetve a környezõ halastavaknál. Az eddigi laboratóriumi vizsgálatok alapján már bizonyítást nyert, hogy a tíz hattyúból legalább hármat az emberre is veszélyes H5N1 típusú vírus pusztított el.
Josef Dubna, a dél-csehországi régió állatorvosi szolgálatának szóvivõje elmondta, hogy két helyen mintegy három-három kilométer átmérõjû körzetet jelöltek ki, ahol tilos a baromfitartás.

Egy nagyobb, mintegy tíz kilométeres körzetben fertõtlenítik a térségben tartózkodó, illetve az azt elhagyó gépkocsikat, s a szárnyasokat folyamatos megfigyelés alatt tartják. A rendkívüli biztonsági intézkedések visszavonásig maradnak érvényben. Amennyiben a fertõzés a farmokon vagy a családi gazdaságokban nevelt szárnyasokra is átterjed, akkor azokat elpusztítják. A gazdákat kártérítés illeti meg a veszteségekért.
A madárinfluenza a minisztérium ismeretei szerint eddig nem volt hatással a baromfihús csehországi eladására, amely iránt továbbra is nagy a kereslet. A tárca azonban rendelettel korlátozni kívánja az olcsó külföldi baromfi-behozatalt, mert az a néhány országban kialakult pánik miatt gyakorlatilag dömpingárakon történik és ezért megkárosítja a hazai állattenyésztõket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!