Hírek

2006.04.07. 13:21

Kopejszkben gyárthatják a madárinfluenza elleni magyar vakcinát

Moszkva (MTI) - A Cseljabinszk melletti Kopejszkben létesítik a magyarok a madárinfluenza elleni vakcinát gyártó üzemet közös projekt keretében, jelentette több uráli hírportál (uralpolit.ru, kopeysk.ru) pénteken, Andrej Koszilov regionális kormányzóhelyettesre hivatkozva.

Mórocz Zsolt

Ideális esetben még az idén beindulhat a magyar vakcina próbagyártása, jövõre pedig teljes kapacitással mûködhet az üzem, mondta Ócsai Lajos, a magyar tisztifõorvosi hivatal járványügyi fõosztályának vezetõje a Koszilovval folytatott csütörtöki megbeszélés után telefonon az MTI-nek.

Ehhez elõször is az üzleti tervet kell nagyon gyorsan kidolgozni, hogy amint kitavaszodik, hozzá lehessen fogni az építkezéshez, jegyezte meg Ócsai doktor, aki a vakcinát kidolgozó Jankovics István virológus professzorral, az Országos Epidemiológiai Központ fõorvosával, Kassai Józseffel, a Servolab gyógyszergyártó kft. ügyvezetõjével együtt tárgyalt a cseljabinszki vezetõkkel.

A Servolab kapta meg az Omninvesttõl az oltóanyag oroszországi forgalmazásának és gyártásának jogát, jelezte Reppa Gábor, a jekatyerinburgi magyar kereskedelmi iroda vezetõje, aki részt vett a cseljabinszki tárgyalásokon. Mint mondta, három lehetséges építési területet tekintettek meg a dél-uráli regionális fõváros Cseljabinszktól alig tíz kilométernyire lévõ Kopejszk városában. Az üzem két hektáron terülhet el, közös finanszírozásban épülhet, és tojásokat használhat az oltóanyag gyártásához médiajelentések szerint. Elõbb azonban el kell végezni a vakcina orosz törzskönyvezését, mondta Ócsai.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!