Hírek

2006.03.05. 14:53

Valószínûleg az emberre veszélyes madárinfluenza-vírust találtak Lengyelországban

Varsó (MTI/AFP) - Valószínûleg a madárinfluenza-vírus emberre veszélyes, H5N1 altípusát találták meg a hét végén egy döglött hattyúban az észak-lengyelországi Torun városában - közölte vasárnap a TVP3 közszolgálati televízió, megjegyezve, hogy ez az elsõ madárinfluenza-eset az országban, amit \"félhivatalosan az állategészségügyi szolgálat vezetõje is megerõsített\".

Mórocz Zsolt

A szolgálat vezetõje, Janusz Zwiazek újságírói kérdésre úgy fogalmazott, hogy "valószínûleg a H5N1 vírusról" van szó. "A mintákat elküldtük Nagy-Britanniába. A végleges megerõsítés néhány napot igényelhet" - tette hozzá.

rn

Krzysztof Jurgiel mezõgazdasági és vidékfejlesztési miniszter annyit mondott, hogy a vírus H5 típusát fedezték fel két hattyútetemben. Hogy ezen belül az emberre veszélyes altípus jelent-e meg az országban, az a további vizsgálatokból derülhet ki. Kazimierz Marcinkiewicz kormányfõ megismételte, miszerint országa "készen áll arra, hogy szembenézzen a helyzettel".

rn

Az illetékes minisztérium a nap folyamán részletesebb tájékoztatást ad, a toruni válságstáb pedig 3 kilométeres biztonsági övezetet alakított ki a hely körül, ahol az elhullott madárra leltek.

rn

A válságstáb egyik vezetõje a TVN24 magántelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy még várják annak megerõsítését, valóban a H5N1 altípusról van-e szó.

rn

A madárinfluenza vírusának több elõfordulását jelezték az utóbbi napokban Lengyelország Németországgal és Szlovákiával közös határa közelében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!