Hírek

2006.03.11. 17:55

Újabb madárinfluenzás hattyúk Görögországban és Lengyelországban

Athén, Varsó (MTI/AFP/Reuters) - Lengyelországban újabb hattyút pusztított el a madárinfluenza, Görögországban pedig további négy hattyúról bizonyosodott be, hogy a H5N1-es vírus fertõzte meg õket.

Mórocz Zsolt

A lengyel állategészségügyi hatóságok szombaton közölték, hogy a nyugat-lengyelországi Gorzow Wielkopolski közelében, mintegy ötven kilométerre a német határtól találták meg a hattyú tetemét. A madarat a H5-ös vírus fertõzte meg, de azt csak a részletes laboratóriumi vizsgálatok után tudják megmondani, hogy a madárinfluenza vírusának emberre is veszélyes H5N1-es altípusa volt-e a kórokozó.
Lengyelországban vasárnap fedezték fel az elsõ madárinfluenzás megbetegedést, az északi Torun városban talált három hattyút a H5N1-es vírus által elõidézett fertõzés ölte meg.

A görög mezõgazdasági minisztérium szombaton bejelentette, hogy négy újabb hattyúban mutatták ki a laborvizsgálatok a H5N1-es vírust. Ezeket a vadmadarakat is az ország északi részében találták meg, s velük együtt már harmincra emelkedett a görögországi madárinfluenzás esetek száma.
A dél-európai országban elõször február 11-én adtak hírt madárinfluenzás esetrõl. Embert vagy háziszárnyast nem betegített meg azóta sem a H5N1 vírus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!