Hírek

2006.03.13. 11:53

Újabb hét fertõzött hattyú

Budapest (OS) - Az Állategészségügyi Intézet munkatársai ma 7 újabb, Magyarországon elhullott bütykös hattyú tetemében mutatták ki a madárinfluenza H5-ös vírustörzsének jelenlétét.

Mórocz Zsolt

A 7 újabb fertõzött madár tetemét 5 területrõl gyûjtötték be. Nagybaracska térségében, ahol már korábban is találtak 33 fertõzött vadmadarat, most további 3 állat tetemében mutatták ki a vírust. Egy a közelben, Hercegszántón elhullott állat esetében szintén pozitív volt a minta - e miatt a térségben kijelölt védõzónát ki kellett bõvíteni.
Új zónákat kellett kijelölni Mohácson, Dunaföldváron és Szalatnakon, ahol egy-egy fertõzött hattyút találtak. A szükséges intézkedéseket valamennyi helyszínen elrendelték. Ez egyebek mellett azt jelenti, hogy regisztrálják a háziszárnyasokat, tájékoztatják a lakosságot, és kijelölik a 3 kilométeres védõ-, illetve 10 kilométeres megfigyelési zónát. A szóban forgó területeken fokozzák a rendõri jelenlétet, de nem lesznek állandó ellenõrzési pontok a védõzóna határán sem.

Az újabbakkal együtt Magyarországon összesen 9 körzetben kellett elrendelni védelmi intézkedéseket: Nagybaracska térségében, Százhalombattán, Mohácson, Dunaföldváron, Szalatnakon, Dunakeszin, Szentendrén, és Dunaszentbenedeken; illetve a szlovákiai Bõs térségben kijelölt zóna egy része átnyúlik a határon, magyar területekre is. Eddig 45, Magyarországon elpusztult madárban mutatták ki a madárinfluenza vírusának jelenlétét. Ezek közül egy-egy kormorán, szárcsa, tõkésréce és dankasirály, a többi bütykös hattyú volt. A madárinfluenza mindezekkel együtt továbbra is állatbetegség Magyarországon. Nincsenek veszélyben sem emberek, sõt még háziszárnyasok sem.

rn

Batiz András
kormányszóvivõ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!