Hírek

2006.03.03. 15:13

Szárnyalnak a gyógyszeripari cégek a német tõzsdén

Berlin (MTI/dpa-AFX) - Az Európában is terjedõ madárinfluenza az utóbbi idõben a gyógyszer-, vegyipari és biotechnológiai cégekre irányította a befektetõk figyelmét, s jelentõsen növekedett is részvényeik árfolyama.

Mórocz Zsolt

Mindamellett az elemzõk megjegyzik: csak néhány cég esetében lehet tartós emelkedésre számítani, a drágulás többnyire tiszavirág életû.
Az elmúlt hetekben a legnagyobb mértékben, 20 százalékkal a Qiagen biotechnológiai cég papírjai drágultak. A vállalat gyorsteszteket állít elõ, az adatok feldolgozásában pedig piacvezetõ. Az elemzõk azonban úgy látják, hogy tartós erõsödésre mégsem számíthat a vállalat, mivel a gyorstesztek a cég forgalmának mindössze 0,5 százalékát teszik ki.
A Lanxess vegyipari vállalat annak köszönheti az árfolyam emelkedést, hogy a gießeni egyetem szerint a cég fertõtlenítõ szere igen hatásos a madárinfluenza ellen a baromfitelepeken, a vállalat szerkezeti átalakításától azonban hosszabb távon többet lehet remélni az árfolyamok alakulását illetõen, mint a fertõtlenítõ szertõl.
A nyertesek között van a Tamiflu influenza-elleni készítményt gyártó svájci Roche gyógyszergyár, az elemzõk úgy látják, hogy itt sem várható az árfolyamok tartós emelkedése, elsõsorban azért, mert több mint 60 ország már tavaly beszerezte a szükséges készletet, s a Rochenál is viszonylag kicsi ez az üzletág. A Roche papírja tavaly decemberben volt öt éves csúcson, 208,60 frankon, azóta stagnál az árfolyam.
A madárinfluenza-elleni oltóanyag kifejlesztésén munkálkodó Sanofi-Aventis és GlaxoSmithKline rövid távon szintén profitálhat az érdeklõdésbõl, de az oltóanyag forgalmuknak csak töredékét teszi ki.

Ezek is érdekelhetik