Hírek

2006.03.09. 14:40

Oroszország: egy nap alatt tízezer szárnyas pusztult el madárinfluenzában

Moszkva (MTI/AFP) - Több mint tízezer szárnyas pusztult el ez elmúlt 24 órában a dél-oroszországi Krasznodari területen lévõ Tbilisszkaja baromfitelepen - jelentette csütörtökön a Ria-Novoszty moszkvai hírügynökség.

Mórocz Zsolt

Azóta, hogy a térségben február 20-án kitört a járvány, március 8-ig összesen 190 ezer állat múlt ki ebben a gazdaságban, amelyben összesen 300 ezer szárnyast nevelnek.

Az, hogy a madárinfluenza okozta az állatok elhullását, már pénteken megállapították - közölte a szövetségi fogyasztóvédelmi felügyelõség rosztovi hivatala, amely azonban felhívta a figyelmet arra is: emberi megfertõzõdés még nem történt. Az intézet hangsúlyozta: a megelõzõ intézkedések megtétele folyamatban van, minden influenzás beteget, illetve azokat, akik szárnyasokat tenyésztõ gazdaságokban dolgoznak, megvizsgálnak, hogy meggyõzõdjenek arról, nem került-e a szervezetükbe a madárinfluenza-vírus emberre is halálos veszélyt jelentõ H5N1-es altípusa.

Február végén a krasznodari kormányzó szükségállapotot hirdetett ki Lovlinszkaja térségében, ahol ugyancsak felütötte fejét a kór.
A szomszédos Sztavropoli területet sem kerülte el a járvány, a Bogoszlovszkaja baromfitelepen 70 ezer szárnyas, az egész állomány 70 százaléka pusztult el március 8-án - közölte az orosz mezõgazdasági minisztérium.
Dagesztánban eddig 700 ezer szárnyas hullott el, és az Oroszországhoz tartozó autonóm köztársaság csaknem húsz körzetére terjed ki a járvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!