Hírek

2006.03.03. 15:04

Miért nem valószínû a járvány?

Braunschweig (MTI/dpa) - Adolpho Garica-Sastre amerikai járványszakértõ a madárinfluenza terjedése ellenére sem tartja valószínûnek az 1918 évihez hasonló pusztító járvány kitörését.

Mórocz Zsolt

Akkor világszerte mintegy 20-50 millió halálos áldozatot követelt az úgynevezett spanyol influenza. Garcia-Sastre az 1918-as járványt elõidézõ H1N1-es vírust befagyasztott szövetbõl laboratóriumban életre keltette és megvizsgálta.

"Még ha a H5N1-es vírus emberre is veszélyes vírussá alakulna át, az új gyógyszereknek köszönhetõen akkor sem valószínû, hogy az 1918 évihez hasonló katasztrófát okoz" - jelentette ki a virológus a németországi Braunschweigben megrendezett konferenciát követõen a DPA hírügynökségnek.
"Azt senki sem tudja megmondani, hogy egyáltalában kitör-e pandémia (járvány) és ha igen, mikor tör ki" - hangsúlyozta. Felépítésük hasonlósága ellenére ugyanis különbözõek a vírus egyes típusai. Összesen 16 H és 9 N altípus létezik, amelyek kombinációkban léphetnek fel.
"Ha azonban a vírus mégis mutálna és emberrõl emberre átvihetõvé válna, akkor is az a helyzet, hogy napjainkban az egészségügy jobban felfegyverzett, mint 1918-ban volt. Nagy a valószínûsége, hogy mindenekelõtt antibiotikumok és vírusellenes gyógyszerek, mint a Tamiflu, megakadályoznák a múlt század elején pusztítóhoz hasonló, végzetes következményekkel járó járvány kialakulását" - hangsúlyozta a szakértõ.

Elmondta: az antibiotikumok ugyan nem hatásosak vírusok ellen, de komoly helyzetben mégis sok emberéletet menthetnek meg. 1918-ban ugyanis sok influenzától legyengült ember halálát másodlagos fertõzések okozták, mint például a bakteriális tüdõgyulladás. A virológus ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy nincs elegendõ kapacitás oltóanyagok elõállításához.
Feltételezhetõ, hogy a múltban is számos különbözõ típusú vírus terjedt át madárról emberre, így a spanyol influenza vírus is. A H5N1 azért annyira feltûnõ, mert nagy erõvel támad madarakra és gyorsan terjed közöttük. Azt azonban nem lehet tudni, hogy egy esetleg kialakuló, mutált H5N1-es vírus ugyanilyen agresszívan lépne-e fel az emberekkel szemben is - szögezte le Garcia-Sastre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!