Hírek

2006.03.03. 15:10

Még egy elhullott hattyút találtak Észak-Szerbiában

Petky József, az MTI tudósítója jelenti: Belgrád (MTI) - Újabb elhullott hattyú tetemére bukkantak pénteken az észak-bácskai Monostorszegnél (Backi Monostor); a kór szerbiai felbukkanása miatt Montenegró betiltotta a baromfihús behozatalát a társköztársaságból.

Mórocz Zsolt

Az RTS állami rádió-televízió tudósítója Monostorszegrõl jelentette pénteken, hogy még egy elpusztult hattyút találtak a horvát határtól egy, a magyar határtól 15 kilométerre fekvõ észak-bácskai városnál, a Duna-Tisza-Duna-csatornában. Ez már a hatodik elhullott hattyú a térségben.
Ugyanitt találták meg február 28-án annak a hattyúnak a tetemét, amelynek szervezetében megállapították a H5-ös vírus jelenlétét. A szövetmintákat elküldték az angliai Weybridge-ben mûködõ referencialaboratóriumba, hogy kiderüljön, a vírusnak az emberre is veszélyes H5N1 altípusáról van-e szó.

A szerbiai állatorvosi felügyelet csütörtökön karantént rendelt el Monostorszeg tíz kilométeres térségében, de az aprójószágot nem semmisítik meg. Az RTS szerint az állatorvosi szolgálat szakértõi csónakokkal széltében-hosszában fésülik át a Monostorszeg környéki csatornákat és a Duna holtágait, elhullott állatok után kutatva.
A zombori állatorvosi szolgálat szerint a hatóságok teljes ellenõrzés alatt tartják a fertõzött térséget, és kizárt annak lehetõsége, hogy háziszárnyasokra átterjedjen a kór, nem is beszélve az emberekrõl. A madárinfluenzával foglalkozó szerbiai válságstáb egyik tagja, Branislav Tiodorovic javaslatot tett a koszovói határvonal szigorúbb ellenõrzésére, és arra figyelmeztette a polgárokat, hogy kutyáikat csak pórázon sétáltassák, a macskákat pedig egyáltalán ne engedjék ki a házból. A

madárinfluenza egyelõre csak Szerbia legészakibb részén jelent meg: az állatorvosi szolgálat pénteken közölte, hogy nem madárinfluenzában pusztult el az a gólya és varjú, amelyekre a múlt héten bukkantak a dél-szerbiai Nisnél. Montenegró azonban máris baromfihús-behozatali tilalmat foganatosított Szerbiával szemben, holott a fertõzött térség közel 400 kilométerre van északi határától. A montenegrói-szerb határon bevezették a gépkocsik kötelezõ fertõtlenítését, Podgoricából pedig két szakértõt küldtek az észak-bácskai fertõzött övezetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!