Hírek

2006.03.05. 14:50

Már hat német tartományt érint a madárinfluenza

Berlin MTI) - Alsó-Szászországban is kimutatták egy elhullott vadlibában a madárinfluenza H5N1 vírusát, s ezzel hatra nõtt a madárinfluenza által érintett német tartományok száma.

Mórocz Zsolt

Hannoverben szombaton jelentették be, hogy az állatot egy héttel ezelõtt találták meg egy szántóföldön, Soltau-Fallingsbostel körzetben. Egyelõre nem tisztázott, hogy a H5N1 agresszív variánsáról van-e szó.

rn

Az alsó-szászországi földmûvelésügyi minisztérium szóvivõje azt hangsúlyozta, hogy a döglött vadliba fellelési helyétõl számított egy kilométer sugarú körben nincsenek nagyobb baromfiállományok, egy-két magánszemély gondoz kisebb állományt.

rn

Maga Alsó-Szászország azonban a legtöbb háziszárnyassal rendelkezõ német tartomány: 72 millióra becsülik a tyúkok, kacsák, libák, pulykák számát. Alsó-Szászországon kívül Németországban fõleg Mecklenburg-Elõ-Pomerániát érinti a madárinfluenza, de találtak elhullott, fertõzött vadmadarakat Schleswig-Holsteinben és Brandenburgban, valamint a déli Bajorországban és Baden-Württembergben is. A baden-württembergi Mannheimben is fertõzött állatra bukkantak, Mannheim az elsõ német nagyváros, amelyre kiterjedt a kór. Berlin környékén is elõfordult már, hogy vírussal fertõzött vadmadárra leltek.

rn

A baromfiállomány körében továbbra sem észlelnek megbetegedéseket. A fertõzött állatok fellelési helye körüli három, illetve tíz kilométer sugarú körben elrendelték, illetve nyomatékosan ajánlják, hogy a macskákat ne eresszék ki a szabadba, a kutyákat pedig tartsák pórázon.

rn

A Mecklenburghoz tartozó Rügenen egy macskában is kimutatták már korábban a H5N1-et, annak is az ázsiai variánsát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!