Hírek

2006.03.02. 17:55

Magyar segítséggel épül a vakcinát elõállító gyár

Cseljabinszk (MTI/ITAR-TASZSZ) - Magyar segítséggel épül a Cseljabinszki területen madárinfluenza elleni vakcinát elõállító gyár - jelentette be az oroszországi terület gazdasági fejlesztési minisztere csütörtökön.

Mórocz Zsolt

Jurij Klepov elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása adott alkalmat a megállapodásra. Az orosz delegáció tagjaként Pjotr Szumin kormányzó megbeszélést folytatott Rácz Jenõ egészségügyi miniszterrel, s úgy állapodtak meg, hogy Magyarország képviselõi már a közeli napokban Cseljabinszkba utaznak egyeztetésre.

rn

A magyar szakértõk által elõállított, szárnyasokon és embereken is kipóbált vakcina magas szintû védettséget biztosít. Cseljabinszkban már az építkezés helyszínérõl és idõpontjáról fognak tárgyalni a magyar fél képviselõivel. Az ügylet értéke harminc millió dollár körül van - közölte Klepov.

rn

 A miniszter értékelése szerint Szumin kormányzó budapesti látogatása erõteljes lökést adott a Cseljabinszki terület és a Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztésének.

rn

A felek megállapodást írtak alá a gazdasági együttmûködésrõl, s e dokumentum keretében valósítanak meg és finanszíroznak több beruházási projektet. Utóbbiak között említette egy kõolajfinomító és egy üveggyár felépítését, valamint a szövetségi szintû lakásépítési programban való aktív részvételt.

rn

Az Urál hegység tövében fekvõ Cseljabinszki terület és Magyarország közötti áruforgalom értéke eddig évente mindössze hatmillió dollárra rúgott. Ez már a következõ hónapokban többszörösére emelkedik, s erre törekednek a magyar partnerek is - mondta Jurij Klepov.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!