Hírek

2006.03.08. 14:33

Lehet, hogy madárinfluenzás egy Kínából hazatért belga férfi

Brüsszel (MTI) - Lehetséges, hogy madárinfluenzás egy brüsszeli férfi, aki nemrégiben tért vissza Kínából - jelentette be szerdán a belga képviselõházban Rudy Demotte egészségügyi miniszter.

Mórocz Zsolt

A férfi március 5-én érkezett haza Belgiumba az ázsiai országból, ahol már évek óta pusztít a szárnyasok között ez a betegség, s ahol több tucat ember is elkapta azt. Másnap vették fel egy brüsszeli kórházba, influenzás tünetekkel, erõs lázzal, izomfájdalmakkal és fejfájással. A belga kormány tárcaközi influenza-bizottságának vezetõje, Piet Vanthemsche azonban hangsúlyozta: egyelõre csak annyit tudnak mondani, lehetséges, hogy a férfi madárinfluenzában betegedett meg. Ezt szerinte egyelõre nem lehet biztosra venni, sõt, a megbetegedés még a "valószínû" fokozatot sem éri el.

Az esetrõl egyelõre annyit tudni, hogy - mint Demotte elmondta - a férfi Kínában madárinfluenzával fertõzött vidéki körzetekben járt, s megfordult piacokon is. A miniszter szerint jelenleg zajlanak azok a vizsgálatok, amelyekkel megállapítható, hogy valóban a rendkívül veszélyes H5N1 vírus fertõzte-e meg, vagy közönséges, emberi influenzáról van szó. Demotte szerint az elõbbire csekély az esély, mert a belga férfinak nincsenek légzési nehézségei, miközben a madárinfluenzás betegeknél ez jellemzõ. A miniszter a közvélemény megnyugtatására hozzátette: még ha az elsõ feltevés igazolódna is be, azaz a férfi valóban madárinfluenzában szenvedne, a tudomány mai ismeretei szerint a kór nem terjed emberrõl emberre.

Belgiumban január közepén már volt egy hasonló eset, de az vaklármának bizonyult. Egy orosz férfi, egy Belgiumban élõ szabadúszó televíziós munkatárs a törökországi Van körzetébõl tért vissza: a törököknél filmet forgatott az ottani szárnyasok között akkoriban pusztító madárinfluenzáról. Másnap láz és köhögés tüneteivel jelentkezett egy brüsszeli klinikán, s mivel a panaszok lényegében egybeestek a madárinfluenza tüneteivel, ráadásul olyan helyen járt, ahol valóban meg is betegedhetett, a belga hatóságok életbe léptették az ilyen esetekre kidolgozott válságintézkedéseket. Végül azonban kiderült, hogy nem a rettegett betegséget, hanem hagyományos, emberek között terjedõ influenzát kapott az illetõ - s persze túl is élte a kórt...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!