Hírek

2006.03.08. 12:42

Egy vezetõ orosz virológus kongatta meg a vészharangot

Moszkva (MTI/AFP) - Megkongatta a vészharangot kedden madárinfluenza-ügyben egy vezetõ orosz víruskutató.

Mórocz Zsolt

Újságírók elõtt elhangzott nyilatkozatában úgy becsülve, a világ összlakosságának akár harmada is belehalhat a vírusfertõzésbe, ha kialakult annak emberrõl emberre terjedõ válfaja.
Dmitrij Lvov, az orosz orvostudományi akadémia víruskutató intézetének igazgatója sajtótájékoztatón "körülbelül 90 százalékosra" becsülte annak valószínûségét, hogy elõbb-utóbb kialakul a vírus emberrõl emberre terjedni képes mutációja. Szavai szerint egy ilyen vírusváltozat "a Föld népességének harmadát elvinné". Azzal kapcsolatban, hogy mikor jelenhet meg a madárinfluenza ezen emberrõl emberre terjedõ vírusmutációja, azt mondta, "talán holnap, talán ma, de az is lehet, hogy már tegnap megjelent".

A szakember Kínát nevezte meg egy ilyen járvány lehetséges kiindulópontjaként. Lvov arra is kitért, hogy legkorábban csak az emberrõl emberre terjedõ vírus elterjedése után fél évvel lehetne elõállítani az ellenszert, mert a kutatóknak legalább ennyi idõbe telik azon vírustörzs azonosítása, amellyel fel kell venni a harcot. A madárinfluenza-vírus emberre is veszélyes H5N1 altípusa 2003-as megjelenése óta összesen 94 embert ölt meg szerte a világon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!