Hírek

2006.03.06. 15:22

Ausztriában H5N1-es vírust találtak macskákban

Bécs (MTI/AP/Reuters/AFP/dpa/APA) - Macskákból vett mintákban is megtalálták Ausztriában a madárinfluenza-vírus erõsen fertõzõ, H5N1-es altípusát - közölték hétfõn az osztrák hatóságok.

Mórocz Zsolt

A még élõ macskákon elvégzett elsõ vizsgálatok megerõsítették a H5N1-es vírus jelenlét - mondta az ORF állami televízióban Hans Seitinger, Stájerország tartományi mezõgazdasági hatóságának vezetõje.

rn

 A fertõzött állatok a Graz melletti Arche Noah (Noé bárkája) állatmenhelyen élõ 40 macska közül kerültek ki. Az otthon a múlt hónapban számos olyan madarat fogadott be, amelyek madárinfluenzával voltak fertõzöttek. A menhelyrõl, amelyet további hatósági utasításig bezártak, az összes, közel 170 állatot Bécsbe szállítják, ahol az állatorvosi egyetemen karantén alá helyezik és megvizsgálják. Az állományból eddig megvizsgált 40 kedvencbõl három tûnt a madárinfluenza-vírussal fertõzöttnek, közülük azonban kettõnél negatív lett a második teszt.

rn

 Ulrich Herzog, az osztrák egészségügyi minisztérium illetékese Bécsben sajtótájékoztatón közölte, az érintett körzetekben sem tiltják meg a háziállatok lakásból való kiengedését. Európában elõször a múlt héten Németországból érkezett hír arról, hogy egy házimacskát is megfertõzött a kór.

rn

 A járvány 2003-2004-es ázsiai megjelenése idején már - az Egészségügyi Világszervezet közlése szerint - állatkerti nagymacskák és számos házimacska szervezetében is kimutatták a betegséget. Szakemberek valószínûnek tartják, hogy az emlõsállatok madárinfluenzában elhullott vadmadarak húsából ettek, s így kapták el a vírust.

rn

Brüsszeli szakértõk ugyanakkor a múlt héten hangsúlyozták, hogy "a jelenlegi adatok szerint még soha sem fordult elõ, hogy emberek a madarakon kívül más állatoktól fertõzõdtek volna meg madárinfluenzával".

rn

Ausztriában a múlt hónapban erõsítették meg a madárinfluenza-vírus H5N1-es altípusának jelenlétét. A hatóságok azóta több tucatnyi esetet tártak föl, közülük 29-et Stájerországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!