Hírek

2006.03.16. 09:35

A Roche közzétette új termelõpartnerei listáját

Zürich (MTI/Reuters) - A svájci Roche csütörtökön közzétette új termelõpartnerei listáját, akik közremûködnek abban, hogy a madárinfluenza kezelésénél a tüneteket enyhítõ Tamiflu gyártását évi 100 millió adaggal növelhessék világszerte. Ezzel a Tamiflu teljes termelõkapacitása az idei év végére eléri a 400 millió adagot.

Mórocz Zsolt

A Roche két korábban bejelentett termelõpartnere mellett most 15 gyógyszer- és vegyipari cég nevét tette közzé, köztük a Sanofi-Aventisét. A svájci cég azt közölte, hogy világszerte több mint 65 országból kapott megrendelést a Tamiflura.
Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy 5,125 millió adag Tamiflut ajándékozott az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), hogy olyan területeken használják a szert, ahol esetleg kitör a járvány.
A Roche maga 2007-re már évi 300 millió doboz Tamiflu gyártására lesz képes.

A madárinfluenza legveszélyesebbnek tartott, H5N1 vírustörzse 1997-ben jelent meg Ázsiában. Emberek között az utóbbi három évben okozott haláleseteket, fõleg a 3,6 milliárd lakosú Ázsiában, éspedig Indonéziában, Kambodzsában, Thaiföldön, Kínában és Vietnamban: összesen 148 megbetegedés közül 81-et, és januárban négy haláleset volt Törökországban is, eddig 12 ismert megbetegedés közül.

A Tamiflu nem vakcina, nem immunizál, szedése azonban segíthet az influenzás fertõzések elkerülésében, illetve meggyorsíthatja a betegség lefolyását, enyhítve tüneteit. A Roche októberben beleegyezett, hogy a szabadalma lejárta elõtt, máris tárgyalásokat kezd generikus gyártókkal a Tamiflu hatóanyagának elõállítása végett, licenc alapján, mert szembe kellett néznie azzal, hogy a kormányok, az ENSZ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) erkölcsi támogatásával, az engedélye nélkül is gyártatni fogják a szert, ha szükség lesz rá.

A svájci Roche gyógyszergyár 6,73 milliárd svájci frankos adózott eredményt jelentett tavalyról, 5 százalékkal kisebbet a 2004-es 7,063 milliárdnál. A 2004-es adatokat IFRS szerint átszámolták. Az eredményt nagyszerûnek nevezték ahhoz képest, hogy kiesett 2,3 milliárd svájci frankos eredmény, mert eladták a recept nélküli egészségvédelmi szerek részlegét.
A gyógyszerrészleg rekord eredményeket ért el, eladásainak értéke a piaci átlagnál négyszer gyorsabban, 26 százalékkal 27,268 milliárd svájci frankra nõtt. A diagnosztikai részleg is rekord üzemi eredménnyel és értékesítéssel végezte a tavalyi évet, írták a beszámolóban, hozzátéve, hogy a folytatódó tevékenységek eredménye 40 százalékkal javult. Új gyógyszerek és diagnosztikai eszközök bevezetésével, és a Tamiflu gyártásának növelésével alapozzák meg az idei profitnövekedést.

Az üzemi eredmény egyszeri tételek nélkül 33 százalékkal 9,025 milliárd svájci frankra nõtt 6,766 milliárdról, a forgalom a folytatódó tevékenységekbõl 20 százalékkal 35,511 milliárd svájci frankra, új rekordra emelkedett 29,522 milliárdról. A kutatási fejlesztési kiadásokat 11 százalékkal 5,705 milliárd svájci frankra növelték 5,154 milliárdról. Erre az évre is a piaci átlagot meghaladó forgalomnövekedést jósoltak a Roche-nál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!