Hírek

2006.03.06. 15:02

A FAO fõigazgatója bírálja a gazdag országokat

Párizs (MTI/AFP) - A gazdag országok annak idején nem vették figyelembe a madárinfluenzára figyelmeztetõ jelzéseket, következésképpen nem is voltak hajlandóak pénzügyi áldozatra, hogy idejekorán feltartóztassák a kór terjedését - mondta Jacques Diouf, az ENSZ Élelmezési és Mezõgazdasági Szervezetének (FAO) fõigazgatója a Libération címû párizsi lapban hétfõn megjelent interjújában.

Mórocz Zsolt

Az interjúban a szakember leszögezte: felelõsség terheli õket azért, hogy elhalasztották a megelõzés lehetõségét, és nem vállaltak szolidaritást azokkal az országokkal, amelyekben felütötte a fejét a járvány.

rn

Úgy gondolták: a madárinfluenza Ázsiában marad, tõlük messze van és túlzóak a kór veszélyérõl szóló beszámolók. Pedig akkor még "az ütõkártya a kezükben volt", mert erõsíthették volna az elsõ megfertõzõdött országok, mint például Thaiföld és Vietnam állategészségügyi szolgálatát - mutatott rá Diouf. "A gazdag országok csak akkor kezdtek mozgolódni, amikor a vírus megérkezett Törökországba: azaz Európa kapujába" - emlékeztetett rá a FAO fõigazgatója.

rn

Utalt arra, hogy január közepén Pekingben az Európai Bizottság és a Világbank közös adományozó konferenciáján 1,9 milliárd dollárt ígértek meg a madárinfluenza elleni harcra, és ebbõl mostanáig mindössze 16 millió érkezett meg a FAO számlájára.

rn

Diouf sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy a fejlett országok már csak a madárinfluenza emberre veszélyes kockázati tényezõire koncentrálnak, milliárdokat költenek a gyógyszerek és védõmaszkok vásárlására ahelyett, hogy kór gyökereinek a kiirtására áldoznának.

rn

A FAO fõigazgatója a Libérationnak nyilatkozva mindebbõl azt a következtetést szûrte le, hogy a világméretû, az egész földgolyóra kiterjedõ emberi közösséget magasztaló szólamok fölött a nemzeti reflexek kerekednek fölül, az egoizmus uralkodik, a szolidaritáson alapuló világkormányzás csupán csak álom.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!