Hírek

2006.02.25. 18:44

Újabb madárinfluenzás hattyút találtak Horvátországban

Zágráb (MTI/HINA) - A madárinfluenza H5-ös típusú vírusával fertõzött hattyútetemet találtak a dél-horvátországi Trogir közelében - jelentette be szombaton a horvát mezõgazdasági minisztérium állategészségügyi szolgálatának vezetõje.

Mórocz Zsolt

Mate Brstilo közlése szerint a tetemet a tengerparton, a Pantana nemzeti park területén fedezték fel, s az elsõ laboratóriumi vizsgálatok kimutatták benne a H5-ös vírust.

rn

Még további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy a madarat az erõsen patogén H5N1 altípusú vírus fertõzte-e meg, amely emberi megbetegedést is okozhat. Az illetékes szerint haladéktalanul megteszik a fertõzés terjedésének megakadályozásához szükséges intézkedéseket, beleértve a nemzeti parkot környezõ területen található háziszárnyasok elpusztítását.

rn

Trogirtól légvonalban alig tíz kilométerre fekszik Ciovo szigete, ahol február közepén egy madárinfluenzában elpusztult hattyút találtak. Errõl e hét elején bizonyosodott be, hogy a H5N1-es altípus fertõzte meg.

rn

A horvát hatóságok tavaly októberben számoltak be az elsõ madárinfluenzás esetrõl, amikor hat hattyútetemre bukkantak egy halastónál az ország keleti részében. A körzetben 30 ezer háziszárnyast pusztítottak el. Horvátország azon útvonalak egyikén fekszik, amelyeket az Európából délre és visszafele vándorló madarak használnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!