Hírek

2006.02.28. 16:16

Süth: pánikra semmi ok

Budapest  (MTI) - Süth Miklós országos fõállatorvos szerint madárinfluenza-ügyben továbbra sincs semmi ok a pánikra, a cél a Magyarországon eddig csak vadmadarakban kimutatott betegség átterjedésének megakadályozása a háziszárnyasokra, amit védõoltás helyett a klasszikus járványügyi eszközökkel igyekeznek elérni.

Mórocz Zsolt

A fõállatorvos errõl a kormány keddi ülését követõ sajtótájékoztatón beszélt annak kapcsán, hogy egy újabb, a horányi révnél talált bütykös hattyúról derült ki, hogy a madárinfluenza - feltehetõen H5N1-es - vírusától pusztult el. Közben - a kormányszóvivõ tájékoztatása szerint - az angliai laboratórium a múlt heti, négy új nagybaracskai hattyúról is visszaigazolta, hogy a bizonyos körülmények között az emberre is veszélyes H5N1-es vírustól hullott el, így hétre emelkedett az e vírus áldozatául esett magyarországi madarak száma.

rn

Süth Miklós közölte: háziszárnyasokban nem jelent meg a vírus. A horányi térségben tömeges pusztulást nem tapasztaltak, bár más - például tõkés réce, danka sirály - tetemeket is beküldtek onnan, amelyeket még vizsgálnak. A szakemberek megítélése szerint egyelõre nincs szükség a magyarországi baromfiállomány vakcinázására. Ha a betegség átterjedését klasszikus járványügyi eszközökkel sikerül megakadályozni, az piaci elõnyt jelent a késõbbiekben. A fõállatorvos felhívta a figyelmet az állattartók felelõsségére lábbelijük fertõtlenítése, a ruhacsere és szárnyasaik zárt tartása ügyében.

rn

Süth Miklós elmondta, hogy a horányi eset miatt felállt a 3 kilométeres védõ- és a 10 kilométeres megfigyelési zóna, megkezdõdött az állattartó telepek felmérése és a nyilvántartások áttekintése. Az ellenõrzési pontok felállítása megtörtént, de a rendõrök - a térség jelentõs forgalma miatt - nem állítanak majd meg minden jármûvet, csak azokat, amelyek méretük alapján alkalmasak szárnyasok szállítására.

rn

 A fõállatorvos újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nincs hivatalos információja arról a hírrõl, hogy Németországban egy macskában is kimutatták volna a H5N1-et. Nem kívánt találgatásokba bocsátkozni a hír valóságtartalmának beigazolódásáig arról, hogy miként terjedhetett át a madárbetegség egy macskára. Rögzítette ugyanakkor, hogy ennek - legalábbis az elmúlt évtizedek tapasztalatai és a tudósok eddigi ismeretei alapján - nincs realitása.

rn

Batiz András kormányszóvivõ elmondta: a www.magyarország.hu-n elérhetõ a madárinfuenza-honlap. A 189-es kormányzati zöld számot február 15-e óta 13 ezren hívták, a bejelentések száma 2.200 volt. Kedden 400 hívásból 60-an jelentkeztek bejelentéssel a vonalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!