Hírek

2006.02.22. 09:16

Magyar területet is érint a szlovák védõzóna

Budapest (OS) - Védelmi intézkedéseket rendeltek el Szlovákiában a Dunaszerdahelyi Járásban, Gabcsikovó községben, ahol egy vadmadárban kimutatták a madárinfluenza H5-ös vírusát. A szakemberek még vizsgálják, hogy a szélsõséges körülmények között emberre is veszélyes N1-es altörzsrõl van-e szó, de a szükséges intézkedéseket már elrendelték. Mivel a vadmadár tetemét az országhatárhoz közel találták meg, az ilyenkor szükséges védõ-, illetve megfigyelési zóna egy része átlóg magyar területekre is.

Mórocz Zsolt

A magyar állategészségügyi hatóságok a szlovák társszervezetektõl kaptak értesítést arról, hogy a madárinfluenza szlovákiai megjelenése miatt védõzónát alakítanak ki Gabcsikovó község három kilométeres körzetében. Ez azt jelenti, hogy a védõzóna egy része átlóg az országhatáron. E miatt a magyar hatóságoknak is intézkedniük kellett. Magyarországon egyetlen település sincs a védelmi zóna területén, és állattartás sem zajlik ott: gyakorlatilag a Duna árterületérõl és szigetes részérõl van szó.

rn

 A magyar szakhatóságok azonban még az éjszaka folyamán megtették a szükséges elõkészületeket, ma reggel pedig összeült a megyei védelmi bizottság is, hogy a szükséges megelõzõ intézkedéseket meghozza. A szakmai elõírások szerint ugyanis, ha megjelenik valahol a madárinfluenza vírusa, akkor a védelmi zónánál nagyobb, tíz kilométeres körzetben úgynevezett megfigyelési zónát alakítanak ki. Értelemszerûen ez is átlóg Magyarországra, és az eléri nyolc település egyes részeit is.

rn

 A nyolc település: Kisbodak, Püski, Dunaremete, Darnózseli, Lipót, Hédervár, Ásványráró és Mecsér. A védelmi zónán belül szigorúbb intézkedések érvényesek, mint a megfigyelési zónában - lakott területeket azonban csak az utóbbiak érintenek. E szerint az említett nyolc településen már zajlik a háziállatok, szárnyasok felmérése és regisztrálása. Felügyelni kell továbbá az állatok mozgását, és tilos vásárt, piacot, valamint állatbemutatót tartani, illetve tilos a vadászat is.

rn

 Az említett településekre a megfigyelési zóna felõl bevezetõ utakon már felállították az ellenõrzési pontokat, ahol rendõrök segítségével felügyelik, hogy betartják-e a szükséges megelõzõ intézkedéseket. Ezzel párhuzamosan elindult a lakosság tájékoztatása is. Ezekre az intézkedésekre biztonsági okok miatt van szükség. A madárinfluenza nem jelent meg az említett településeken: a cél az, hogy ez így is maradjon.

rn

Magyarországon továbbra is állategészségügyi probléma a madárinfluenza: emberek, sõt háziszárnyasok sincsenek veszélyben.

rn

Batiz András kormányszóvivõ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!