Hírek

2006.02.27. 15:23

Importtilalmat vezetett be húsz ország a francia baromfira és libamájra

Párizs (MTI/AFP) - Importtilalmat vezetett be húsz ország a francia baromfira és libamájra - jelentette be hétfõn a párizsi kormány. Eddig Franciaország az egyetlen az Európai Unió országai közül, amelyben a madárinfluenza H5N1 jelû vírusaltípusa baromfineveldében pusztított.

Mórocz Zsolt

A teljes vagy részleges importtilalmat bevezetõ országok között van Japán, Marokkó, Egyiptom, Thaiföld, Észak-Korea - közölte sajtóértekezletén Christine Lagarde külkereskedelmi miniszter.A teljes francia baromfi- és libamájexportnak öt százalékát, 1,4 milliárd eurót teszi ki a szóban forgó húsz országba irányuló kivitel - tette hozzá.

rn

Az országban a múlt héten állapították meg teljes bizonyossággal, hogy a H5N1 altípus pusztított egy pulykafarmon. Tízezer pulyka hullott el, vagy semmisítettek meg elõvigyázatosságból. Franciaország az EU legnagyobb baromfiexportõre, több mint 30 ezer neveldéje van.

rn

 Hétfõn elvégezték az elsõ tömeges megelõzõ baromfioltást az országban, egy 12 ezer kacsát nevelõ délnyugat-franciaországi üzemben, Landes megyében. A pulykafarm esete miatt minden olyan nevelde számára kötelezõvé tették a védõoltás elvégzését madárinfluenza ellen, amelyben a baromfikat nem zárt helyen tartják.

rn

A Landes megyei farm kacsái közül egyelõre csak 3000-et oltottak be, mert a többire tömés vár. A májtermelésrõl híres megyében mintegy 700 ezer baromfit kell összesen beoltani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!