Hírek

2006.02.21. 17:20

Brit intézet is megerõsítette a H5N1 vírus ausztriai jelenlétét

Bécs (MTI) - A nagy-britanniai weybridge-i uniós ellenõrzõ intézet megerõsítette, hogy H5N1 vírussal volt fertõzött az a hattyú, amelynek tetemét még a múlt héten találták meg a Graztól délre fekvõ Mellach erõmûvének a közelében.

Mórocz Zsolt

Az osztrák egészségügyi hatóságok kedden adták hírül, hogy a Mellachban elhullott vadmadarak közül csak egynél állapították meg a brit intézetben is a madárinfluenza vírusának jelenlétét, a többi szárnyas brit vizsgálati eredményeire még várni kell.

rn

Az osztrák hatóságok keddi összesítései szerint Stájerországban eddig 123 vízimadár tetemét adták át a mödlingi osztrák intézetnek, ahol 5 esetben mutatták ki a H5N1 vírust. A bécsi hatóságok szerint még ezen a héten kész lesznek a brit ellenõrzõ vizsgálati eredmények a Bécsben fellelt hattyútetemmel kapcsolatban is. Az osztrák fõvárosban elpusztult hattyúnál is H5N1 vírust mutattak ki az ausztriai vizsgálatok.

rn

 Bécsben egyébként kisebb közlekedési fennakadást okozott, hogy még hétfõn egy újabb hattyútetemet találtak, ezúttal a Dunán átívelõ Nordbrücke útpályáján, és a gépkocsiknak meg kellett várniuk, amíg a hatóságok eltávolították a vadmadarat, és a helyszínt fertõtlenítették.

rn

 Egyelõre nincs jele annak, hogy a madárinfluenza vírusa a vadmadarakról átterjedt volna a háziszárnyasokra Ausztriában. A tömegtájékoztatás hírei szerint 4000 euróig (kb. 1 millió forint) terjedõ pénzbírsággal sújthatják azokat, akik megsértik a baromfi szabadon tartásának tilalmát.

rn

 Maaria Rauch-Kallat osztrák egészségügyi miniszter kedden Bécsben bejelentette, hogy nem válságtanácskozásra, hanem információ- és tapasztalatcserére hívta Bécsbe az EU 25 tagországának egészségügyi minisztereit. A miniszter asszony elmondta, hogy a pénteken - A madárinfluenza hatása az európai közegészségügyre kérdéskörben - megrendezendõ találkozón részt vesznek Horvátország, Törökország, Románia és Macedónia szaktárcáinak képviselõi, valamint az ENSZ szakosított szervezeteinek és az európai állategészségügyi szervezeteknek a megbízottai is.

rn

Keller Tivadar

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!