Hírek

2006.02.21. 07:36

Belgiumban is kötelezõ lesz a baromfiak zárt helyen tartása

Brüsszel  (MTI) - A madárinfluenza veszélye miatt Belgiumban március elsejétõl kötelezõvé teszik a baromfiak zárt helyen tartását - jelentette be Rudy Demotte egészségügyi miniszter hétfõn Brüsszelben.

Mórocz Zsolt

A miniszter néhány nappal ezelõtt még úgy nyilatkozott, hogy egyelõre nem rendelik el az összes szárnyas fedett helyre zárását, mert a körülmények ezt nem teszik szükségessé: az országban nem találtak madárinfluenzás esetet, még a vadmadarak között sem.

rn

A helyzet azóta sem változott, azonban a lakosságon belül egyre nõ a félelem (így például az elmúlt napokban 15 százalékkal csökkent Belgiumban a baromfifogyasztás, holott ezt semmi sem indokolja) - s Demotte a jelek szerint beadta a derekát. Így azután felülbírálta a madárinfluenza ügyében illetékes szakértõi bizottság javaslatát, amely még hétfõn sem látta értelmét a minden termelõre kiterjedõ korlátozás bevezetésének. S noha a fedett helyen tartás csak március elsejétõl kötelezõ, a miniszter azt tanácsolta, hogy aki csak teheti, már elõbb vezesse be az intézkedést.

rn

A szomszédos Luxemburgban most hétfõn lépett életbe az a múlt héten hozott intézkedés, amely szintén a szárnyasok bezárására vonatkozik. A luxemburgi agrártárca közleménye szerint azoknál a termelõknél, ahol ez nem lehetséges, a szabadtéri területet a lehetséges minimumra kell csökkenteni, s felülrõl védõhálóval letakarni, megakadályozva a vadmadarak és a háziszárnyasok keveredését.

rn

S. Tóth László

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!