Hírek

2010.04.29. 06:21

130 ezres bírság! A Volkswagen 110-zel száguldott a 76-oson

Tavaly Zalában a közlekedési balesetek 42 százalékában közrejátszott a gyorshajtás. Ez a 27 százalékos országos átlagnál számottevően rosszabb.

MTI

Csütörtök és az előző két napon azonban a közlekedők láthatóan visszavettek a tempóból az utakon, mert az unió államaira kiterjedő sebességellenőrzési akció zajlott, amihez több mint kétszáz traffipaxszal csatlakozott hazánk is.

A zalai rendőrök hét szolgálati csoporttal vettek részt ebben, bevonva a közlekedési hatóság szakembereit is. Az első nap adatai szerint a megengedett sebesség túllépéséért 40 közigazgatási eljárás indult, 20 esetben szabálysértési feljelentésre került sor, 19 vezetőre pedig helyszíni bírságot szabtak ki, 116 ezer forintot fizethetnek be a túlzott tempóért, tudtuk meg a megyei rendőr-főkapitányság gyorshajtás- és bírságfeldolgozó alosztály vezetőjétől, Bán Gyula századostól.


Szerdán pedig koncentrált ellenőrzést tartottak, ami annyit jelent, hogy a megyeszékhely térségében hat traffipaxot állítottak szolgálatba. Délelőtt rövid körutat tettünk, hogy a tapasztalatokat összegyűjtsük.

Bagod központjában a 76-os főúton dolgozott az SCS 101-es készülékkel a zalalövői őrs járőrpárja. A rendőrök megjelenése után röviddel nyugodt tempóra váltott a forgalom. Egyetlen Volkswagen Passat vezetője hagyta figyelmen kívül a korlátozást, nála 110 kilométer/órát mutatott a műszer, ami 130 ezer forintos bírságot ért.

Neszelében a Gébárti út szélén figyelő SCS 103-as digitális traffipaxnak kevés dolga volt. Ezen a szakaszon gyakori a mérés, így az ez alkalommal civiljellegű autóba telepített műszer sem buktatott le gyorshajtót.

A 74-es főút Egervár utáni szakaszát nemrég újították fel, ami jól érzékelhető a járművek tempóján, errefelé ugyanis gyakran elnehezülnek a lábak a gázpedálon. A gősfai elágazó közelében állványon elhelyezett Fama lézer azonban itt is nyugtatólag hatott. Akadt autós, aki az ötvenes tempót alig lépte túl, ám két esetben 30 ezer forintot jelentő értéket, 119 km/órát jelzett a traffi.

A TISPOL, az európai közlekedésrendészeti szervek akciója csütörtök estig tart.


● Hazánkban idén március végéig a közlekedési balesetek harmadában volt szerepe a túlzott sebességnek
● A megyeszékhely térségében az összevont akcióban tegnap 29 közigazgatási eljárás alá tartozó gyorshajtást mértek
● Helyszíni bírságot 25 vezetőre szabtak ki a sebességhatár túllépéséért
● A biztonsági öv használatának elmulasztása miatt három esetben indult közigazgatási eljárás
● Az unióban egymillió lakosra számítva átlagosan 78 halálos áldozatot szed a közlekedés
● Hazánkban 2007-rôl 2009-re harmadával, 817-re csökkent a közlekedési balesetek halálos áldozatainak száma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!