Hírek

2017.08.25. 10:38

12,7 millió tankönyv java már az iskolában

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tartott sajtótájékoztatót a tanévről a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban.

Arany Horváth Zsuzsa

Több mint 12,7 millió tankönyv érkezett meg a napokban az ország oktatási intézményeibe, s a hátra lévő 200 ezer is célba jut augusztus 31-ig, mondta dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár tanévindító országos sajtótájékoztatóján, amelyet a megyeszékhelyi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott.

A kormány zalai származású tagja arról is szólt, hogy európai és hazai forrásokból idén 270 milliárd forint jutott az állami, egyházi és magánfenntartású oktatási intézmények fejlesztésére, amelyben 130 milliárd szolgálta az infrastruktúra javítását. A TTT programban (tornaterem, tanterem, tanuszoda) negyven intézményben zajlik építkezés ezekben a napokban is.

Összességében 450 milliárd forinttal több jut az oktatásra, mint 2010-ben, jelezte az államtitkár.

A hivatalos tájékoztató előtt talán a tanévre hangolódás jegyében kapott szivaccsal ellátott, a XX. század legelejét idéző iskolai palatáblát Palkovics László államtitkár. Az ajándékozó Vigh László országgyűlési képviselő lapunknak elmondta, ma már nem könnyű beszerezni a hajdani, 100 évvel ezelőtti kisiskolások mindennapi eszközét.

Ha már tábla, az államtitkár lapunknak azt is jelezte, a tervek szerint jövőre az ötödik osztályosok egy csoportja tableteken kapja meg a digitális tankönyveket, amelyek interaktív tanulási és számonkérési metódust tesznek lehetővé.

Az is nagy lépés, hogy a mintegy 1,4 millió magyar diák közül 1 millió 80 ezer ingyen kapja a tankönyveket, köztük az általános iskolások, valamint a középfokú intézmények kilencedik osztályos tanulói.

A tankönyvre 12 milliárd forintot költött az állam, a legnagyobb tételt a nyelvkönyvek jelentik, azzal együtt, hogy olcsóbbakká váltak az elmúlt években a tanulást szolgáló könyvek. Több olyan is akad köztük, amelyek ebben az évben váltak kísérletiből valódi tankönyvvé, a következő időszakban pedig azokat fejlesztik, amelyek speciális feladatot látnak el, ilyen a speciális nevelési igényű gyerekeknek szóló, valamint a nemzetiségi tankönyv.

Készülnek a digitális könyvek, amelyek pdf-formátumban érhetők el plusz funkciókkal.

Palkovics László elmondta, a pedagógusok béremelésének utolsó etapjahoz értek, ezt már az igazgatók javaslatai alapján differenciáltan oszthatók el. A tanárok számítógépekkel való ellátása is folyamatosan zajlik, jelenleg 7,5 milliárd forintnyi pályázati forrás ad erre módot a központi régióban.

A tanári informatikai eszközökön kívül a WI-FI kapcsolat és a szélessávú internet elérésének megoldását és az informatikai továbbképzést is szolgálja ez az összeg.

A tájékoztató végén Vigh László miniszteri biztosként szólt: négy egerszegi középiskola fogott össze, hogy az épülő tesztpálya majdani szakemberigénye alapján folytasson képzést, köztük van a tanévet 850 tanulóval kezdő Kölcsey-gimnázium, a Zrínyi-gimnázium, a Ganz és a Munkácsy szakgimnázium. Az informatika és a matematika a komplex képzés alapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!