Hévíz

2015.07.14. 15:28

Uniós szinten is levédetik a gyógyulás receptjét

Hévíz – Nemrégiben saját védjegyet hozott létre a város. A cél az Európában is unikálisnak számító Hévízi-tó gyógyhatására alapozott terápiák akkreditálása.

A gerinc és mozgásszervi panaszok enyhítésében kiváló eredményekkel bíró Hévízi Tradicionális Kúrát az uniós szakmai szervezetekkel is szeretnék elismertetni, fogalmazott Horváth Orsolya, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, hangsúlyozva: a hévízi fürdőkultúra gyógyító hatása Európa-szerte legendás, a termálvíz gyógyulni vágyók tömegét vonzza a fürdővárosba, évente több mint egymillió éjszakát töltenek el Hévízen a vendégek. Az ügyvezető hozzátette: külön öröm a kúra védjegy létrejöttének időzítése, mivel idén volt 220 éve, hogy a tavon megépült a legelső fürdőház. Az elmúlt két évszázad során pedig a Hévízi Tradicionális Kúra igazi branddé vált. Nemrégiben ráadásul a tavat és a tradicionális hévízi gyógyászatot is hungarikummá nyilvánították. További  fontos cél a világörökségi cím megszerzése.

A kúra alappillére a gyógyvízben való fürdőzés mellett az iszap- és súlyfürdő. Kiegészítő kezelésként pedig a gyógyvíz fogyasztása is javasolt, ahogy hozzájárulnak a gyógyuláshoz a különféle masszázsok, mozgásterápiák és a fiziko-, valamint a hidroterápia is. A kúra időtartama alapesetben két hét.

Az egyedülálló gyógyrendszert erre a területre specializálódott szakemberek hozták létre, a kúrát nyújtó intézmények minősítésében pedig a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház orvosigazgatója, dr. Mándó Zsuzsanna, a NaturMed Hotel Carbona sport- és reumatológus szakorvosa, dr. Major Zoltán, valamint a Hotel Európa Fit főorvosa, dr. Moll Veronika, aki a súlyfürdő atyjának, dr. Moll Károlynak a lánya, vett részt. A minősítő okleveleket Horváth Orsolya és Papp Gábor, Hévíz polgármestere adta át a szállodáknak.

Brand lett a Hévízi Tradicionális Kúra. A Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház is megkapta a minősítő oklevelet, amelyet Horváth Orsolya és Papp Gábor adott át dr. Mándó Zsuzsanna orvosigazgatónak és Kiss Csabának, a tófürdő vezetőjének

– A gyógyászati hátterű brand megalkotóinak szakmai tudása garancia arra, hogy Hévízen a hagyományokhoz méltó és a korral folyamatosan lépést tartó kezelésben részesüljön az, aki itt kíván felépülni – szögezte le Horváth Orsolya, aki két dolgot emelt ki a kúra profizmusával kapcsolatban: a szakképzettséget és az orvosi felügyeletet.

Az ügyvezető hangsúlyozta: a Hévízi Tradicionális Kúra elsődlegesen a fürdőváros védjegye, s fontos cél, hogy a brand Európában is elismert legyen. Ennek érdekében a védjegyoltalomért felelős uniós intézményhez, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz fordultak. A végleges döntés októberre várható.

Horváth Orsolya elmondta még: a Hévízi Tradicionális Kúra gyakorlói annak hivatalos logóját viselhetik majd. Erre minden olyan intézmény jogosult lesz, amelynek megvan a kellő szakmai, orvosi háttere és gyógyászati infrastruktúrája, azaz például van gyógyvizes medencéje, súlyfürdője és iszap pakolója. Jelenleg ezt a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház mellett hét szálloda mondhatja el magáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!