Hévíz

2015.09.18. 14:13

Köszönték egymásnak az elmúlt tíz évet - ünneplés a testvérvárosi kapcsolat jegyében

Hévíz - A zalai fürdőváros tíz éve ápol testvértelepülési kapcsolatot a németországi Pfungstadttal. A jubileum méltó megünneplésére meghívást kapott Hévíz a pfungstadti Kerb fesztiválra, amely volumenében a Boldog Békeidők Hévíze rendezvényhez hasonlít, és fesztivállal, felvonulással és ünnepélyes városnappal kerül megrendezésre minden évben.

Őry Rózsa

Papp Gábor hévízi polgármester eleget téve a meghívásnak, egy nagyobb delegációt kért fel arra, hogy különböző területeken képviseljék városunkat a kétnapos németországi rendezvényen.

A találkozó előkészítését Könnyid László, Hévíz város német nyelvterületre felkért nagykövete bonyolította, aki egyébként szintén a delegáció tagja volt. A zalai város képviselő-testületét Fisli István, a Polgármesteri Hivatalt dr. Márkus Mirtill aljegyző, a városgazdálkodást Laczkó Mária Gamesz intézményvezető, míg a TDM Egyesületet Berta-Tóth Manuéla képviselte. Meghívást kapott Tamási Zsolt, a Hévízi Rendőrőrs parancsnoka, és Laczikó Károly, a Keszthelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, valamint a hévízi Szobakiadók Szövetsége és a hévízi női kézilabdacsapat is.

A hévízi delegáció tagjai a felvonuláson, a nekik feldíszített kocsin

A zalai önkormányzati delegációt Patrick Koch polgármester és Reinhardt Allheim, a pfungstadti képviselő-testület elnöke fogadta Németországban. A városnapi ünnepségen, pedig Heike Hofmann, tartományi képviselő asszony, a szociáldemokrata frakció elnöke köszöntötte is Hévíz küldöttségét.

Az ünnepi rendezvények mellett a két testvérváros polgármestere szakított időt arra, hogy megvitassa a jövőbeni közös terveket és lehetőségetek. Emellett Tamási Zsolt rendőrőrs-parancsnok is hasonló egyeztetéseket folytatott német kollégájával, Oliver Hess rendőrparancsnokkal, míg Laczikó Károly katasztrófavédelmi kirendeltség vezető Gerhard Bayer pfungstadti tűzoltóparancsnokkal tárgyalt a jövőbeni együttműködésről.

Papp Gábor polgármester programja során találkozott a helyi egyházak vezetőivel valamint egy, a fesztiválhoz csatlakozó családi rendezvényt is megnyitott, illetve a városban működő ökölvívó klub vezetőjével is tárgyalóasztalhoz ült egy leendő együttműködés előkészítése ügyében. A hévízi delegáció vezetői előrehaladott tárgyalásokat folytattak a helyi sörgyár vezetőivel egy, csak Hévízen forgalmazandó prémium kategóriás pfungstadti sör dolgában.

A Kerb fesztivál szeptember 11-én kezdődött, ünnepélyes felvonulással, Pfungstadt belvárosában, ahol a díszvendég, Papp Gábor polgármester mögött polgármesteri kabinet tagjai magyar népviseletben vonultak fel. A vendéglátók meglepetése volt, a felvonulás során egy hatalmas Hévíz címerrel és magyar zászlókkal körbedíszített kocsi, amelyen a Köszönjük az elmúlt 10 évet! felirat hirdette a testvérvárosi kapcsolatot.

Papp Gábor hévízi (középen) és Patrick Koch pfungstadti polgármester szót ejtett a közös jövőről is. Fotó: a szerző

A felvonulás végén Papp Gábor köszöntötte Pfungstadt lakosságát, majd hivatalosan is csapra verte az első söröshordót a rendezvényen. A fesztiválon közös Hévíz standot állított a TDM egyesület és a Szobakiadók Szövetsége, ahol a turisztikai információk mellett Hévíz város borát is kínálták az érdeklődőknek.

A hivatalos program a hévízi és a pfungstadti női kézilabdacsapat barátságos mérkőzésével zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!