Hévíz

2015.04.24. 15:49

Kádár Ferkó fotószínháza Hévízen

A Boldog Békeidők rendezvénysorozatának talán egyik legkülönlegesebb produkciója Kádár Ferkó fotószínháza lesz.

Kádár Ferkó a korabeli vásári fotózás hagyományát kelti életre. Képein, az általa indított néprajzi képeslapsorozaton a polgári miliőt és a paraszti hagyományokat örökíti meg.

- A képeslapokhoz dédapám furulyás képe adott ihletett - meséli mestersége eredetéről Kádár Ferkó. - Amikor több példányban kinyomtattuk, olyan nagy sikert aratott, hogy azonnal ki is találtam egy rendszert.

A fotográfus módszeresen végigjárta a régi skanzeneket, illetve azokat a helyszíneket, amelyek a századelő korszakát idézték meg. Itt készítette el a vásári fényképezés során háttérként használt fotóit. Az életképeit tehát egy speciális ponyvára kinagyított háttérbe illeszti bele, mindehhez korhű öltözéket és kellékeket is felajánlva.

Kádár Ferkó fotográfus. Fotó: Fotószínház

- Ez a fotószínház lényege meséli. A korhű öltözéket nem jelmezként, hanem viseletként adjuk a nálunk fotózkodni szándékozókra, aki betér hozzánk, annak úgy is kell viselkednie: büszkén kihúzva magát. A nőknek kendőben, a férfiaknak pedig kucsmában, kemény kalapban, pödört bajusszal állni a masina elé. És a kép készítése után nem egyszer elhangzik: jé, úgy nézek ki, mint a nagyanyám.

Kádár Ferkónak már az öltözéke is figyelemre méltó, elegáns zakójával, mellényével s keménykalapjával, valamint a korábban oly' különlegesnek számító mesterség kellékeivel egy fekete lepellel letakart dobozgép a régi fényképezés illúzióját kelti. A megjelenésével tökéletesen illik a hévízi programsorozat kínálatához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!