Hévíz

2014.07.01. 11:34

Magyar értékek - Hévíz várja az osztrák vendégeket

Háromnapos turisztikai és kulturális fesztivállal mutatkoztak be hazánk turisztikai régiói a hét végén Grazban. A Nyugat-Dunántúl régió standján megyénk program- és szálláskínálatából is ízelítőt kaptak az érdeklődők.

Osváth Sarolta

Az idén Ausztria második legnagyobb városában, Grazban rendezték meg az Auf nach Ungarn! (Irány Magyarország!) című fesztivált, amely a tavalyi linzi siker után az idén is az osztrák beutazóturizmus bővítését célozta. A siker valószínűleg most sem marad el, a világörökség részeként számon tartott gyönyörű grazi belvárosban, a városháza előtti téren megtartott, három napos rendezvény látogatóinak számát 80 – 100 ezerre becsülték. Összesen 30 turisztikai kiállító 14 faházban mutatta be ajánlatait, hangsúlyosabb megjelenést kapott Nyugat-Magyarország és a Balaton, valamint a Graz-cal 1989 óta testvérváros Pécs és általa a Zsolnay Negyed. Mellettük több tucatnyi kézműves és mezőgazdasági termelő is kínálta termékeit.

Ingyenes masszázsra invitálták a látogatókat Hévíz standja előtt, ahol Horváth-Sarródi Laura, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársa elmondta: nagyon fontos számukra az osztrák piac, hiszen 2013-ban 22 061 osztrák vendég 92 239 vendégéjszakát töltött el Hévízen kereskedelmi szálláshelyen. Küldőpiacként a német nyelvterület ma is az első helyen áll, ezen belül a nemzetiségi összesítésben az osztrákok a harmadik helyet foglalják el. Mint megtudtuk, a grazi megjelenéshez külön kiadványt is készítettek, amely a hévízi szállodák egységesen húsz százalékos kedvezményt nyújtó ajánlatait tartalmazza. A szállodák váltották egymást a standon, csütörtökön és pénteken a Hunguest, a Lotus és a Carbona, szombaton az Európa fit, a Kolping és a Danubius képviselője fogadta és tájékoztatta a folyamatosan érkező érdeklődőket.

A hévízi stand a grazi főtéren. Horváth-Sarródi Laura (jobbról a második) az érdeklődőket tájékoztatja. Fotó: Juhász Melinda

Igazi fesztiválhangulatot varázsoltak a fellépők a főtérre, a műsorral a szervezők – a Magyar Turizmus Zrt. és Collegium Hungaricum – hazánk fiatalos arcának megmutatására törekedtek. A népzene és néptánc mellett fellépett a Heaven Street Seven zenekar és a Kéknyúl Hammond Band és Kállay Sanders András is, és volt divatbemutató, a matyó hímzést újrafogalmazó Hrivnák Tünde kollekciójával.

– Tudatos választás, hogy a kultúra, a turizmus és a gasztronómia összekapcsolódik egy háromnapos, intenzív fesztivál keretében. A fesztivál célja, hogy „nagyon intenzív csomagolásban megjelentesse mindazt, amit a magyarok és a külföld értéknek tartanak" Magyarországgal kapcsolatban és ezzel magyarországi látogatásra ösztönözzön – nyilatkozta Szabó Dezső, a Balassi Intézet nemzetközi igazgatója, aki július 1-től a Külgazdasági és Külügyminisztérium kultúrdiplomáciáért felelős helyettes államtitkári tisztségét látja el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!