Hévíz

2014.01.28. 16:10

Látomás és zombi üzemmód

Hévíz - A hazai kábítószer palettán is nagyon erőteljes jelenleg a dizájnerdrogok térhódítása. Ezek veszélyeiről is szó esett a minap Hévízen, a holland napokon.

Szabó Judit

Bükiné Papp Zsuzsanna rendőr alezredes, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője elsősorban a szülők figyelmét akarta felhívni arra, hogy milyen illegális szerekhez juthatnak hozzá a gyermekeik, s milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Bükiné Papp Zsuzsanna: – Az egyik Extasy szállítmányban patkányméreg is volt

A holland napokon szó esett a marihuána fogyasztásáról is, amelyet már nemcsak Hollandiában nem büntetnek: nemrég Colorado államban legalizálták a kereskedelmét, s Washington állam lehet a következő. Magyarországon továbbra sincs ilyen szándék, szögezte le Bükiné Papp Zsuzsanna, s a fű fogyasztása elleni érvek között említette, hogy rontja a memóriát, emlékezetkiesést és impotenciát okozhat.

Az illegális szerek hazai forgalmában ugyanakkor továbbra is élen jár a marihuána. Extasy-ból kevesebb fogy, mint régebben, de változatlanul jelen van. Ettől a szertől azért is óvott a rendőr alezredes, mert túlterheli a szív- és érrendszert, s akinek szívproblémája van (akár rejtett), bele is halhat a tabletta okozta pörgésbe.

– Mint minden droggal, az Extasy-val is nagy probléma, hogy nem tudjuk, mi van benne – folytatta az előadó. – Foglaltunk már le olyan szállítmányt, amely 267 különböző anyagból álló tablettákat tartalmazott, s az összetevők között patkányméreg is volt.

Ha a szülők egészen apró (körülbelül egyszer egy centis) bélyeget találnak a gyereknél, LSD-re kell gyanakodniuk. A szer hallucinációt okoz.

– Egyszer behoztunk egy fiatalt egy négysávos útról. Azt kiabálta, hogy ő egy málna, és üldözi egy medve, mert meg akarja enni. Másvalakinél előfordult, hogy úgy érezte, rágják a patkányok. Mindketten LSD-t fogyasztottak – idézett fel két emlékezetes esetet az alosztályvezető. Hozzátette: a szer használata alatt kialakult érzés később is visszatérhet, anélkül, hogy a fogyasztás megismétlődne. Ennek pedig végzetes következménye lehet. Gondoljunk csak bele, mi történhet, ha vezetés közben azt látjuk, hogy kígyóvá változik a kormánykerék, említett egy példát.

Elmondta, hogy a partidrogok közül továbbra is használatban van például a Gina. Az eufóriát, révületet okozó és gátlásokat oldó kábítószerről Bükiné Papp Zsuzsanna úgy fogalmazott: „zombi üzemmódba" kapcsolja a fogyasztót, aki a Gina használata után mindenre csak vigyorog és bólogat. Másnap pedig szinte semmire sem emlékszik, adott esetben arra sem, hogy önként odaadta a pénztárcáját annak, aki erre megkérte, vagy hogy többen megerőszakolták. A nemi erőszak kapcsán nem szabad azt feltételezni, hogy csak a lányok vannak veszélyben, figyelmeztet az alosztályvezető. A szórakozóhelyekre járóknak azt tanácsolta: ne tegyék le az italukat egyetlen percre sem, mert könnyen belecsempészhetnek partidrogot.

Az italunkat ne hagyjuk őrizetlenül, Ginát csempészhetnek bele

Az alezredes a régebbről ismert kábítószerek és hatásaik felsorolása mellett felhívta a figyelmet arra, hogy robbanásszerűen terjednek az új dizájnerdrogok. Az elmúlt három évben több mint háromszáz új, szintetikus szer jelent meg a piacon. Az anyagokat általában Kínában állítják elő, sokszor egyetemisták „műhelyeiben".

– Egyszerűen nem lehet tudni, hogy ezeknek a vegyületeknek milyen hatása lesz az emberi agyra. Aki ilyet beszed, kísérleti alannyá válik – összegezte véleményét a szakember.

Az egyik új dizájnerdrog, a Szerotoni már több ember halálát okozta. Hatása az Extasy tablettáéra hasonlít, de a Szerotoni nagyon magas lázat okozhat 12-24 óra elteltével, és görcsös rohamok is jelentkezhetnek. Magas láz esetén a szer használóját azonnal kórházba kell vinni, különben nem éli túl. A Szerotonit egyébként először gyógyszerként használták, mert csökkenti a testsúlyt, de mivel gyakran okozott magas vérnyomást és tüdőbevérzést, 1972-ben visszavonták az engedélyét.

A Szerotoni gyorsan tiltólistára került, de a dizájner drogok gyártói újabb és újabb anyagokkal árasztják el a világot, amelyekről még az orvosok sem tudják, hogyan hatnak, ellentétben a régebb óta forgalomban lévő, természetes eredetű illegális szerekkel. A Büntető Törvénykönyv tavaly nyártól szigorúbban szankcionálja a kábítószerrel visszaéléseket, mint korábban. A Nemzeti Drogstratégia pedig azt tűzte ki célul, hogy 2020-ra drogmentes övezet legyen Magyarország. Kérdés, hogy sikerül-e elérni, mindenesetre a lehető legnagyobb mértékben szeretnék visszaszorítani a drogfogyasztást, hangzott el a hévízi előadáson.

Árulkodó jelek

A hévízi előadáson megtudhatták a szülők, hogy milyen jelek utalnak gyermekük esetleges kábítószer fogyasztására. Érdemes gyanakodni aluszékonyság, ingerlékenység, édesség iránti vágy vagy éppen étvágytalanság, erős verejtékezés, vizenyős szem, tág vagy szűk pupilla, koordinálatlan mozgás, sebek vagy szúrásnyomok esetén. A felsorolt jelek alapján persze nem biztos, hogy a gyermek kábítószerezik, de oda kell figyelni, mondta Bükiné Papp Zsuzsanna. Ha olyan borítékot hoz a postás, amelyen csak egy postafiók szerepel konkrét feladó helyett, járjunk utána, hogy mit tartalmaz, tanácsolta. Kiemelte: az egyik legfeltűnőbb jel, ha egyre több pénzt kér a fiatal, vagy értékek tűnnek el otthonról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!