Hétvége

2014.09.26. 17:27

Zalai ''borzsongás''

Vendégünk ezen a héten Pál János, a Zalai Borturisztikai Klaszter elnöke.

Kedves zalai borkedvelők, szőlészek és borászok. Azzal a rossz hírrel kell kezdenem, hogy az idén nem fognak nagy borok születni. A szüret előtti 60 nap időjárása ugyanis döntően meghatározza egy évjárat minőségét. A idei „nyár” ideális körülményeket teremtett a lisztharmatnak, a sok csapadék, az állandó magas páratartalom pedig a különböző rothadásos megbetegedéseket segítették elő. A kevés napsütés, az alacsony hőösszeg miatt a növények nem tudtak megfelelő mennyiségben enzimeket és cukrot a bogyókba szállítani, ezért alacsony cukor- illetve magas savtartalom jellemző az idei szüretre – már ahol egyáltalán van mit leszüretelni. Előzetes becslések alapján, országos átlagban a termés 30-60 százaléka semmisült meg. Reméljük, hogy mindezek ellenére egy-két pincénél készülhetnek remek, közel harmonikus borok. Persze ez nagy odafigyelést és magas szintű kezelést, higiénét igényel. Együtt reménykedjünk abban, hogy a következő időszakban időjárásunk napsütésesre, szelesre fordul.

Sokan tudhatják, hogy az elmúlt héten zajlott a Budavári Borfesztivál, amelyen a Zalai borvidék először mutatkozott be több zalai borász összefogásával, a Zalai Borturisztikai Klaszter kötelékében. Sajnos e rendezvény látogatottságára is rányomta bélyegét az időjárás, de ennek ellenére számos érdeklődő kóstolta végig a zalai borsorokat – látható elégedettséggel. A klaszter célja, hogy minél több zalai bor kerülhessen minél szélesebb körben megismertetésre, és minél több borász tudja eredményesen képviselni borvidékünket hazai és nemzetközi borversenyeken.

Talán kevesen tudják, hogy a zalai borvidék már 2000 éves borászati hagyományra tekint vissza. Ennek tükrében elgondolkodtató az adat, hogy jelen pillanatban a borvidék 9000 hektárnyi kiváló bortermelő területének mindössze szűk ötöde áll művelés alatt. Megállapítható, hogy a környező borvidékek közül a zalainak van a legnagyobb termőhelyi tartaléka. Ezúton is szeretnék bátorítani mindenkit, aki borászattal, szőlőtermesztéssel foglalkozna, hogy vágjon szőlőtelepítésbe ezen a vidéken, hisz divatos manapság borral foglalkozni, a borfogyasztás közkedvelt, a bor sikeres turisztikai termék.

Szerveződésünk további célja a minőségi borfogyasztás terjesztése, hiszen a mondás szerint is az vagy, amit megeszel. Fontos, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő időben a megfelelő bort fogyasszuk.

Itt az ősz. Amikor hűvösebbre fordul az idő, elkezdünk komplexebb borokat fogyasztani, siller borokat, kettő-öt év közti érlelésű fehérborokat, könnyebb vörösborokat. Télen általában nagyobb érlelési potenciállal bíró fehérborokat, illetve nagyobb testű vörösborokat iszunk. Ahogy kitavaszodik, jöhetnek a friss rozék, vékonyabb fehérek, és egész nyárra ajánlhatók a friss, vékony fehér és rozé borok, habzóborok, pezsgők, amelyek fogyasztása egyre nagyobb divattá válik. De a borélményt nemcsak az évszakok és a hőmérséklet befolyásolja, hanem hangulatunk, a bor akkori formája, és a fogyasztási körülmények is. Egyszóval akkor, ha nagyobb figyelmet fordítunk a borfogyasztás körülményeire magasabb élvezeti értéket érhetünk el.
Azért merek mindenkit arra bátorítani, hogy kóstolja, ismerje meg a zalai nedűket, mert a fentiekben felsorolt tulajdonságú, különféle stílusú borok között mindenki megtalálhatja a számára leginkább tetszőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!