Hétvége

2017.08.18. 15:40

Több ezer ifjú olimpikonra főzött Borda Attila és csapata

NAGYKANIZSA Naponta 2,5 tonna húst dolgozott fel a 14. nyári európai ifjúsági olimpiai fesztivál (EYOF) konyháján Borda Attila séf és csapata. A Dunántúl egyik legnívósabb szállodájának kanizsai származású séfje komoly kihívásként tekintett az újszerű feladatra. Naponta bő kilenc kilométert tett meg a konyhában, amitől néhány nap alatt közel öt kilogrammot adott le a testsúlyából.

Benedek Bálint

A viadalon tíz sportágban, 130 versenyszámban vetélkedtek a 14-18 év közötti fiatalok. Győrben egy hétig 50 országból 2500 sportoló versenyzett, a magyar színeket 152 fiatal képviselte.

- Örültem a felkérésnek s annak, hogy ennyi tehetséges ifjú titánnak főzhetünk, hiszen számukra különösen fontos a táplálkozás, az energiabevitel, ugyanis csak így tudnak maximális teljesítményt nyújtani - mondta Borda Attila. - A feladat komolysága miatt saját hatáskörben választottam ki azt a 14 szakácsot, akikkel hatékony, gyors és mégis precíz munkát végezhetek. A kis éttermek séfjei ugyan jól dolgoznak, ám ekkora mennyiség elkészítéséhez olyan szakemberekre volt szükség, akik szállodákban több száz adag étel megfőzéséért felelnek. S teszik mindezt a lehető legmagasabb szinten, a szabályok betartásával.

Fotó: EYOF

A szervezők kitettek magukért, hiszen egy 140 méter hosszú, a mai legmodernebb gépekkel és sütőberendezésekkel felszerelt mobil konyhát alakítottak ki, mellette egy 1200 férőhelyes ebédlővel.

- Szigorú előírások, állandó higiéniai ellenőrzések közepette koncentráltan, hiba nélkül kellett dolgoznunk - folytatta a séf. - Természetesen érthető volt a nagy odafigyelés, mégiscsak rajtunk múlt 50 nemzet ifjú sportolóinak egészséges étkezése. Szerettük volna, ha a különféle nemzetek képviselői szó szerint is jó szájízzel hagyják el Magyarországot.

A konyha előtt naponta forgolódtak a hűtőkamionok, hiszen kizárólag friss árut dolgozhattak fel. A munkához jó szervezőkészségre is szükség volt. A gördülékeny lebonyolítás érdekében a városban két kisegítő konyha állandó ügyeletben állt, hiszen telefonhívásra rizst, levest és mártásokat főztek.

- Az étlaptól, melyet hónapokkal előtte megkaptunk, semmi esetre sem lehetett eltérni, ugyanis a speciális étrendet követő sportolókra is gondoltak a szervezők - tette hozzá Borda Attila. - Reggel hat órától délutánig egy pillanatra sem volt megállás, a napi három főétkezés időrendjét is tartottuk, a pincérek szintén sokat dolgoztak. A telefonjuk kilométerszámláló alkalmazása szerint napi 22-26 kilométert tettek meg az asztalok között egyensúlyozva a tányérokkal. A konyhában séfként némileg kevesebbet, kilenc kilométert mentem, napi 16 órában. Ezzel a speciális fogyókúrával nyolc nap leforgása alatt majdnem öt kilogrammtól szabadultam meg. Azonban ezt a fajta, nagy adag stresszel járó módszert senkinek nem ajánlom.

A reggelihez naponta 15 (!) ezer zsemlyéből, 120 liter joghurtból, különféle müzliből lehetett választani a svéd-asztalos megoldásban. Előfordult, hogy 600 liter speciális tojásléből készült rántotta. Nem csak a fiatalokat, de a kísérő személyzetet is ellátták, így egyik nap 5500 adagot, ám a következő alkalommal kétezerrel többet főztek.

Hatékony, gyors, mégis precíz munkát végzett a csapat, Borda Attila (a fenti képen jobbról) vezetésével mindennap ezrekre főzött

- Ebédre készítettünk csirkemellet szinte mindenféle módon, ananászosan, sonkaraguval vagy épp tejszínesen - tette hozzá a szakember. - Szerepelt az étlapon mindig vörös hús, a marhasült és sertéskaraj népszerű volt, ahogyan a hal citromosan, curryvel, paradicsommal, vajjal, valamint roston is. A tésztákra ezúttal bolognai, sajtmártás és fűszeres paradicsommártás került. A fűszerekkel csínján bántunk, ugyanis a sportolók szervezete másképp működik, ahogy például a vadhús sem illeszthető bele a ki-egyensúlyozott étrendjükbe. A zöldségfélék viszont annál inkább, ezekből párolva közel kétszáz, míg a rizsből 80 kilogramm fogyott el. Szinte minden alapanyagból több száz kilogrammot használtunk el.

Attila szerint a forróság is közrejátszhatott abban, hogy például görögdinnyéből 1,2 tonnát, míg eperből alkalmanként 600 kilogrammot fogyasztottak el a fiatal titánok. A banán a magas szénhidráttartalma miatt volt népszerű, ebből napi 30-35 darab egyenként 17 kilogrammos kartont "pusztítottak el". Természetesen a sorból a pizza sem maradhatott ki, 1200 tepsiben sült az olasz kedvenc. A magyarok kifejezetten szerették még például a rántott húst, ebből 6500 szeletet is bepaníroztak a szakácsok. A kanizsai származású séfnek komoly kihívást jelentett ilyen hatalmas mennyiségű étel elkészítése, de maximálisan elégedett az elvégzett munkával, s ami a legfontosabb, hogy finom és tápláló ételeket kaptak a fiatal sportolók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!