Hétvége

2010.07.03. 02:25

Tamás, a kétkedő apostol

Szent Tamás, Jézus apostola Palesztinában élt az I. században. Egy forrás szerint Indiában végezték ki. Kétkedő apostol volt, még a feltámadásban is kételkedett. Egyaránt tisztelik Indiában, Kis-Ázsián és Európában. Szembetegségek ellen fohászkodnak hozzá. Az építészek, a művészek, az ácsok, a mértantudósok, a bírók, a kőművesek és a kőfaragók védőszentje.

MTI

Tamás az evangéliumok leírása szerint Mária mennybemenetelének hírére is kételkedett, és jelet kért az Úrtól bizonyságképpen, amit meg is kapott egy, az égből lehulló öv formájában. A kétszeri kételkedéséből eredeztetik nevét, amelynek jelentése iker.


Mint az első idők sok szentjéről, róla is keveset tudunk. Szent János evangéliumában azonban szó esik róla. Mégpediglen emígy: ,,A tizenkettő közül az egyik, Tamás, vagy melléknevén Didimusz, nem volt velük, amikor megjelent nekik Jézus. A tanítványok elmondták: Láttuk az Urat! De ő kételkedett: Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és oldalába nem teszem a kezem, nem hiszem! Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványok, és Tamás is ott volt velük. Ekkor újra megjelent Jézus, bár az ajtó zárva volt. Belépett, és köszöntötte őket: Békesség nektek! Aztán Tamáshoz fordult: Nyújtsd ki a kezedet, és tedd oldalamba. S ne légy hitetlen, hanem hívő. Tamás felkiáltott: Én Uram, én Istenem! Jézus csak annyit mondott: Hittél, mert láttál. Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek!

Egy III. századi apokrif szerint Tamást Indiába küldte az Úr. Cézáreában látomása volt, így tudta meg, merre kell indulnia. Ezt mondta neki az Úr: India királya, Gundaphar elküldte követét, hogy keresse meg neki a legjobb építészt, aki számára palotát építsen. Ezért kelj föl, téged küldelek neki. Az indiai követ rátalált Tamásra, és felismerte benne a világ legjobb építőmesterét. Hajóra szálltak tehát, és átkeltek a tengeren. Amikor megérkeztek a királyhoz, Tamás pompás palotát tervezett neki. Gundaphar tömérdek aranyat bízott rá azzal, hogy a palotát - a tervnek megfelelően - építse is fel, és elment messze idegenbe. Tamás az aranyat szétosztotta a szegények között, prédikált, és rengeteg embert elvezetett Krisztushoz.

E szent helyről továbbvándorolt, s folytatta apostoli tevékenységét, csodákat is tett. Ám a király elfogatta, és egy főpapja leszúrta. Holttestét a megtérített keresztények tisztességgel eltemették. A legenda szerint indiai nyughelye egy hegyen van, amit a Paradicsom vize vesz körül. Legismertebb emlékhelye a ceyloni Sri Pada-csúcs, ahova ezrével járnak a zarándokok. A katolikus egyház július 3-án emlékezik meg Tamásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!