Kézimunka

2018.03.11. 09:00

Pergamano, papírcsipke készítés Nagykanizsán

A halasi csipkére hasonlító figurákat, terítőket és még számos dolgot készít fehér, áttetsző papírból Nagykanizsán Koch Tiborné Ott Erika.

Szabó Zsófia

Koch Tiborné Ott Erika

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

A gyógypedagógiai asszisztens különleges kézműves hobbinak hódol. Alkotásait pergamano technikával kelti életre.

A pergamanót, más néven papírcsipke-készítést már a 13. században ismerték. Egyes feljegyzések szerint Pergamon ókori görög városról kapta a nevét.

A pergamano technikát anno térképek megrajzolására használták, mivel a pauszpapíron a domborzati viszonyokat így jól tudták érzékeltetni. Azonban idővel továbbfejlesztették, később művészeti képek is készültek ily módon.

- Jómagam a véletlen folytán, az interneten szörfözgetve bukkantam erre a papírtechnikára – mondta Koch Tiborné Ott Erika. – Korábban is mindig alkottam ezt-azt. Rajzoltam, varrtam, dekupázzsal, quillinggel is foglalkoztam, ám üvegfestéssel, papírfonással is. Aztán amikor először megláttam egy pergamano-képet, elkezdett érdekelni, hogyan született.

Koch Tiborné Ott Erika
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Sajnos magyar nyelvű szakirodalma kevés van, viszont a világhálón voltak, vannak segédletek. Beszereztem a szükséges kellékeket: pauszpapírt, domborítóeszközöket. Az első néhány képet még magam rajzoltam, később sablonokra dolgoztam. Nem állítom, hogy könnyű volt az elején. Előfordult, hogy elszakadt a papír, vagy nem úgy sikerült a formálás, ahogy szerettem volna – fogalmazott az alkotó. A munkafolyamatról elmondta: az adott képre, ami gyakorlatilag bármilyen minta lehet, rátesz egy pauszpapírt, amit körberajzol.

Ezt követően kezdi el speciális eszközzel domborítani a mintát. Közben nyúlik, fehéredik a papír, a megalkotni kívánt formává alakul. Végül pedig apró tűszúrásokkal körbelyukasztja a képet, hajlított végű körömvágó ollóval pedig kivágja. Létezik ugyan speciális pergamano-olló, de nehéz beszerezni.

- Első hallásra egyszerűnek tűnik – folytatta -, pedig korántsem az. Sok türelem, kitartás és finommechanikai készség kell hozzá. Van olyan képem, ami több hétig készült, annyira aprólékos munka. Ha a legrövidebb időt nézzük, míg egy kép megszületik, az is több óra. Az alkotás nem fáraszt, teljesen kikapcsol – tette hozzá Koch Tiborné Erika, akinek már több kiállítása nyílt.

Sejtelmes, áttetsző formák
Fotós: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Legutóbbi tárlatán „tavaszváró papírcsodákat” lehet megtekinteni, köztük – sík felületre formálva – háromdimenziós pillangót, mesebeli tündért is. Erika elmondta: a jövőben a népi motívumok készítésében szeretne jobban elmélyedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!