Hétvége

2011.07.03. 12:30

Most lapátot a kölyökkézbe

Mostanában a tikkasztó hőséget kizárólag a víz közelében lehetett csak elviselni. Ezzel azok a gyerekek is egyetértettek, akik a nagykanizsai Csónakázó-tó partján megrendezett kajak-kenu táborban töltötték a vakációs szabadidejük egy részét.

Benedek Bálint

A szervező Kanizsa Kajak-Kenu Klub elnöke és edzője, Varga Gábor semmit sem bízott a véletlenre, hisz több kiegészítő programot szervezett, hogy a kölykök még véltetlenül se unatkozzanak.

A fiatalok viszont persze kizárólag a kajak kedvéért érkeztek az egyhetes táborba, ahol a kezdőket megtanítot-ták a sportág alapjaira. S mivel jó hangulatú társaság gyűlt össze a tóparton, így a haladók sem unatkoztak, mindnyájan szinte állandóan lapátoltak. Mint azt Varga Gábor elmondta: csak akkor eveztek ki a partra, ha elfáradtak, vagy már eléggé kiszívta őket a nap.

- Az első héten huszonnyolc fiatal jött ki a Csónakázó-tó partjára, aztán a tábornak híre ment városszerte, így a következő hétre közel ötvenen gyűltek össze - folytatta Varga Gábor. - A 7 és 13 évesek nagy része egészen biztosan ekkor látott életében először kajakot, hisz addig csak a televízióból vagy esetleg képről ismerték az érdekes hajókat, vízi közlekedési eszközöket.


Sőt, a táborozók találkozhattak aktív versenyzőkkel is, így a felnőttek között induló Németh Ádám, alias Zsiga számos izgalmas történettel szórakoztatta a gyereksereget. A kajakosok a biztonságra is különösen odafigyeltek, hiszen a parttól több száz méterre csak mentőmellényben engedték ki a lurkókat. A kanizsaiak felkészültek a nagy rohamra: számos minikajakot is bevetettek, amiben a kezdők jobban megtalálhatták az egyensúlyt.

Persze néhány borulás et-től függetlenül is történt, demint azt a nyolcéves kőrösis Molnár Simon mosolyogva elmondta: csak viccből, s az is jólesett, hiszen a tikkasztó forróságot nem mindig lehetett kibírni.

Ottjártunkkor mindenki lelkesen forgatta a lapátot, aki viszont épp nem volt a vízen, az a stégről várta, hogy lehetőséget kaphasson végre.

- A barátaink mesélték, hogy lehetne jönni kajakozni, most próbáltuk először és tényleg jó móka - mondta a tizenhárom éves Poszovecz Hanna, Nagy Fruzsina és Horváth Dóra. - Nagyon élveztük, mert a szabad levegőn lehettünk, jól le is barnultunk, de a modern táncot azért nem cserélnénk le erre.

Azért a lányok megígérték: a tábortól függetlenül eljönnek néha evezni néhány száz métert.

Így tesz a nyolcéves Mátyás Flóra is, aki tavaly ismerkedett meg a kajakozással, s azóta imádja. A stégen egy két méter hosszú lapátot szorongatott Muczer Zsófia. A kislány alig várta, hogy vízre szállhasson, éselárulta: rajong a sportokért, de szabadidejében szívesen rajzol.

A szeptembertől már a középiskolát kezdő 14 éves Pálmási Ábel még csak három hónapja kajakozik, de szerinte az összetartó társaság miatt mindenkinek érdemes lenne egyszer kipróbálnia azt, milyen nagyszerű érzés a vízen, szabadon siklani. Ekkor biztosan rájönne, ez az a sport, amit pontosan neki találtak ki...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!