Staféta dr. Kováts Lászlóval

2018.02.25. 13:01

Mikor kell gyógyszer a magas vérnyomásra?

Dr. Völgyi Zoltán a stafétát dr. Kováts László hypertonológus főorvosnak adta át, azt kérdezve, mennyi az a felső vérnyomásérték, ami gyógyszeres kezelést igényel?

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Kováts László: Fotó: Zóka Pál

A magas vérnyomást azért kell kezelnünk, mert alattomosan károsítja az ereket, felgyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

A nem kezelt hipertónia szív koszorúsér-betegség, stroke, érszűkület, veseelégtelenség kialakulásához vezethet, ami súlyosan rontja az életminőséget, s csökkenti az élettartamot.

Mindezen szövődmények megelőzéséhez a hipertóniás betegnél a szisztolés vérnyomást 140 Hgmm, a diasztolés vérnyomást 90 Hgmm alá kell csökkenteni.

A nem gyógyszeres kezelés (életmód-változtatás, a túlsúly csökkentése, a dohányzás elhagyása, a só csökkentése, rendszeres mozgás) már az úgynevezett magas-normális (130-139/85-89 Hgmm) vérnyomással élőknél is ajánlott.

Dr. Kováts László: Fotó: Zóka Pál

Az I. fokozatú, vagy enyhe hipertóniásokban (140-159/90-99 Hgmm), ha az életmódváltás nem jár eredménnyel, vérnyomáscsökkentő gyógyszeres kezelés beállítása indokolt.

DR. KOVÁTS LÁSZLÓ a stafétát dr. Mándó Zsuzsanna reumatológus főorvosnak adta tovább, a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről kérdezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!