Hétvége

2011.01.08. 16:27

Krátky István: a volt polgármester élt-halt Nagykanizsáért

Van úgy, hogy az idő elhomályosítja a múltat, s régi történetek merülnek el a feledés tengerében. Ám olykor sikerül megmenteni pár apró kincset az utókornak, nemrég például két fotelt és egy kanapét halásztak elő kanizsai értékmentők.

Sámel József

Balogh László, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium igazgatója egy ideje már tervezte, hogy áthúzatja a tanári dohányzóban lévő rissz-rossz ülőgarnitúrát. A nikotintól megsárgult szövetre ráfért a frissítés, ezért meg is kérte az egyik diák édesapját, szedje már ráncba az avíttas bútort.

- Éppen azt újságoltam a tanáriban a kollégáknak, hogy sikerül áthúzatni a dohányzóban lévő kanapét és fotelokat, mire Szebenyi Mária, az iskola korábbi igazgatója - aki éppen meglátogatta a csapatot - megkérdezte: a Krátky-féle bútorokról van szó?

Mint kiderült, a dohányzóban használt bútorok Krátky István egykori kanizsai polgármester hagyatékához tartoztak, ám a maiak közül erről jóformán senki sem tudott.


- Azonnal telefonáltam a kárpitosnak, hogy óvatosan bánjon a kanapéval és a két fotellel, hiszen jelentős eszmei értéket képviselnek a bútorok - tette hozzá Balogh László igazgató.

- Mi magunk is láttuk, hogy míves darabok kerültek hozzánk, a belső faváz kialakítása, a kanapé és a fotelek faragott lába legalábbis erre utalt - magyarázta Horváth György, a Kanizsa Kárpit Kft. vezetője. - A garnitúrán az is látszott, hogy a szövet nem eredeti, vélhetően többször is áthúzták az elmúlt évtizedek alatt. Mi magunk nem is nyúltunk a fa szerkezethez, a kárpitozást viszont úgy próbáltuk megoldani, hogy az színében és formájában illeszkedjen az 1930-as évek divatjához. Ez utóbbihoz amúgy kutatómunkát is végeztem, az interneten több korabeli bútort is megtekintettem. Az mindenesetre kiderült számomra, hogy a kanapé és a két fotel letisztult formavilága roppant modernnek számított az 1930-as években, így mi sem akartuk túldíszíteni a bútorokat. Csupán néhány szegecset helyeztünk fel a karfákra, ez abban a korban is bevett szokás volt.

A történet hallatán dr. Károlyi Attila helytörténész is megörült, hiszen ha valaki, ő valóban sokat tud Krátky Istvánról, aki 1930-tól egészen 1944-ig volt Nagykanizsa polgármestere.

- Krátky István figyelemre méltó személyiség volt, diákként már 11 évesen gyengébb képességű társai korrepetálásával kereste meg a taníttatásához szükséges pénzt - idézte fel kutatásait dr. Károlyi Attila. - Később jogi diplomát szerzett, majd pár évig ügyvédjelöltként dolgozott. Főjegyzőnek 1915-ben, majd polgármesternek 1930-ban választották. Kinevezésekor azt mondta: Én úgy fogom fel hivatásomat, hogy a polgármester nemcsak a városi közigazgatás vezetője, nemcsak a városi tisztviselői kar feje, s a város első tisztviselője, hanem a szó nemes értelmében a polgárok mestere, a legelső polgár a kötelesség teljesítésében...


Krátky István élt-halt Kanizsáért, nevéhez fűződik többek közt az új strandfürdő és sportuszoda, az új törvényszéki palota, több iskola és kápolna, valamint a bábaképző kialakítása is. Polgármesterként a MAORT Zala megyei központjának Nagykanizsára való telepítésében is segédkezett, felismerte ugyanis, hogy mindez milyen fontos a város jövője szempontjából. Kevesen tudják, de Krátky István remek muzsikus is volt. Amikor a kaposvári vagy a pécsi színház Kanizsán vendégszerepelt, rendszeresen felkérték a polgármestert, hogy üljön be a zenekari árokba.

- Krátky István hivatalát 1944. április 4-ig gyakorolta, amikor is - a német megszállás bekövetkezte után - a város képviselő-testülete felfüggesztette állásából - folytatta dr. Károlyi Attila. - Ennek politikai okai voltak, hiszen Krátky közismerten nyilasellenes gondolkodású volt. Később 1952-ben a kitelepítések során családjával együtt hurcolták a Hortobágyra, ahonnét 15 hónapnyi internálás után Budapestre került, ahol haláláig raktárkezelőként dolgozott a Nyugati pályaudvaron.

A város egykori polgármesterét máig nem feledi Nagykanizsa. Olyannyira nem, hogy 2005-ben a képviselő-testület posztumusz a Város Díszpolgára Címmel tüntette ki Krátky Istvánt, akinek festménye pár év óta a mindenkori polgármester irodájában látható.

No, de visszatérve a történethez, a polgármester egykori bútorai természetesen nem az iskola dohányzójába kerültek vissza.

- Végleges helyet még nem találtunk a kanapénak és a két fotelnek, ezért egyelőre a gazdasági irodában helyeztük el a bútorokat - említette Balogh László igazgató, aki szerint az sem kizárt, hogy egyszer majd az igazgatói irodát díszítik a patinás bútorok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!