Hétvége

2017.03.17. 15:55

A nemesapátiak három héten át imakilenceden idézték fel Szent József életútját

Számos település büszkélkedik dalárdával, tánckörrel, amatőr színjátszókkal. Nemesapáti katolikus közössége a vallásos néphagyományok ápolásában jeleskedik, s ennek jegyében elevenítették fel Szent József életútját.

Fincza Zsuzsa

- Plébániánkon ősrégi szokás a Szállást keres a Szent Család kilenced megtartása. Igyekszünk mindig egy kicsit szebbé, gazdagabbá tenni. A falunak is bemutattuk már, felemelő érzés volt látni, hogy sokan megkönnyezték a történetet. Karácsony után aztán mindig hosszú szünet következett. Mondjam azt, hogy unatkoztunk? Hiányzott a közösségi vallásgyakorlás, ami az évek során szoros imaközösséget kovácsolt össze. Elkezdtük törni a fejünket, kerestünk, kutattunk, hogy egy hasonlóan felemelő, szép témát találjunk - forgatta vissza az idő kerekét a hat évvel ezelőtt történtekig Németh Rózsa, a csoport vezetője.

Valami különlegesre vágytak, olyanra, amibe nem botlanak bele minden faluban, amire büszke lehet az egész plébánia. Nem kellett messze menniük, hiszen már a betlehemi történetben jelen van Szent József, akiről viszonylag kevés szó esik, pedig a Szent Család támaszaként, Jézus nevelőapjaként, Szűz Mária gyámolítójaként több figyelmet érdemelne. Ő volt az, aki, mint ács, szorgalmas munkával gondoskodott a család megélhetéséről, Jézus átvehette tőle az ábrahámi örökséget. Kr. u. 20 körül halt meg, akkorra Jézus már férfivá serdült, és maga is elsajátította nevelőapja mesterségét. Méltán érezték úgy a nemesapátiak, hogy József megérdemli a nagyobb tiszteletet.

- A Szent József kilenced hajdanán szintén népszerű imalánc volt, manapság már ritkábban találkozni vele. Úgy döntöttünk, majd mi divatba hozzuk! Elkezdtünk kutatni a liturgia hiteles szövege után, amit több helyről sikerült is összeszedegetni - mesélte Rózsa.

A Szent József imahét a műemléktemplomban fejeződött be, ahol a közösség részt vett a nagyböjti keresztúti ájtatosságon. Balra Szeghy Csaba Tamás atya, aki nagyra tartja a hívek igyekezetét
Fotó: Fincza Zsuzsa

Leltek szép régi népi imádságokat, énekeket, a Szent József imafüzet mellett az internetről is szereztek mintákat. A lelkes nemesapáti csapat azonban valamennyit kevésnek, "szegényesnek" találta, ezért saját változatot készített. Szent József egyház által elfogadott élettörténetét elmélkedéssel, imákkal, énekekkel, könyörgésekkel, rózsafüzér elmondásával kilencszer egy-egy órás liturgiává egészítettek ki - Németh Rózsa valóságos színházi forgatókönyvet készített a csoport számára. S ezt József napja előtt már hat éve rendre felelevenítik.

- Vásároltunk egy Kisjézust tartó Szent József-szobrot, és a közösségi házban készítettünk magunknak egy kis házi oltárt, ezt üljük körül mind a kilenc imanapon. Számomra igazi lelki feltöltődést jelent valamennyi alkalom - hangsúlyozta Deák Györgyné, aki kezdetektől rész vesz a ceremónián.

Mind a kilenc napra megvan a liturgia szerinti teendőjük. Felidézik Szent József imádságos életét, béketűrését, erőslelkűségét, alázatosságát, tisztaságát, önzetlenségét, figyelmességét és aggódását. A első nap legendája Jézus nevelőapjának az égiek között elfoglalt méltó helyét hangsúlyozza. IX. Pius pápa a Szeplőtelen Fogantatás hittételének ünnepélyes kihirdetését ábrázoló képen Józsefet Jézus mellé festette le, mondván: "József Jézus és Mária mellett élt a földön, Jézus és Mária közelében van az égben is!" A kilenced második napja a betlehemi népszámlálás történetét eleveníti fel: "Családom három tagból áll. Én vagyok József, Dávid király nemzetségéből. Élettársam Mária, ugyancsak Dávid házából. A harmadik Jézus, Máriának fia" - mondotta József a számlálóbizottságnak. A harmadik nap arra kapunk választ, miért éppen Józsefet választotta ki az Úr Jézus nevelőapjának, hiszen sok ezren éltek a földön, akik a világ mércéje szerint alkalmasabbak lettek volna Jézus nevelésére, de a Szent Család fejéül "igaz ember" kellett. A negyedik napon József dolgos, családszerető életét ismerhetjük meg, az ötödiken az első karácsony délutánján járunk, amikor Betlehembe érkezve Szűz Máriával csak az istállóban találnak szállást. A hatodik napon a vallást buzgón gyakorló József jelenik meg, aki nemcsak a szorgalmas munkában, hanem a vallásosságban is jó példával járt elől. A hetedik nap azt emeli ki, hogy bár Józsefnek is, mint minden embernek a csendes, nyugodt élet volt az álma, de ezt és minden más vágyát alárendelte Isten akaratának. A nyolcadik nap legendájából kitűnik, hogy nevelőapaként mennyire aggódott Jézusért, aki az egyik zarándoklaton "eltűnt" a csoportból, s csak harmadnap találtak rá egy templomban. A kilencedik napon a történet Szent József halálával fejeződik be.

Az idén is hetente három nap délutánján egy-egy órát áldoztak Szent József tiszteletére, péntekenként a szertartás után a templomba vonultak, ahol részt vettek a nagyböjti keresztúti ájtatosságon.

- Dicsérendő a nemesapáti hívek buzgalma, egymást lelkileg, fizikailag támogató közösséget alkotnak, a katolikus hagyományok őrzésével pedig igazi értéket teremtenek a faluban - szögezte le Szeghy Csaba Tamás atya, plébániai kormányzó, aki tegnap a hívekkel együtt mondta el a Szent József kilenced befejező imáját. - Megérdemelné a falu, hogy jusson pénz szeretett műemléktemploma felújítására. Másfél méter magasságig a falakat eszi a salétrom, a torony öreg gerendái életveszélyesen elkorhadtak, rozoga a lépcsője, le kellene festeni a sisakot, a repedésekkel nem tudunk mit kezdeni, mert nem fa, hanem beton tartja össze az épületet, ami viszont nyomja a falakat. A vizesedés miatt az értékes szobrok is károsodnak, s bizony a falun élők reumáját is kímélné a padfűtés, bár a hozzám tartozó hat falu temploma közül télen a misék alatt egyedül itt nem látszik a leheletünk. Ígéretet kaptunk, de Isten házára nehéz pályázatot találni - tette hozzá Csaba atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!