Hétvége

2016.02.25. 15:17

Húsevő hattyú és ártatlan kisherceg - Komoly elismerésben részesült Matola Dávid színpadi táncos

Molnári – A Pécsi Balett társulata az idén ünnepli fennállásának 55. születésnapját. Ez alkalomból a komoly elismerésben részesült a dél-zalai településről származó, Matola Dávid színpadi táncos. A francia regényíró, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg modern átiratának főszerepében tündököl a színpadon. E mellett Bozsik Yvette Kossuth-díjas érdemes művész újragondolt rendezésében Csajkovszkij A hattyúk tava című balettjában a négy közül az egyik kishattyút alakítja.

Benedek Bálint

- A mi műhelyünkben a klasszikus balett és a modern látványelemek keverednek, ezért oly’ érdekes és sokszínű a munka – mesélte Matola Dávid. - A hattyúk tava újragondolt változatában az alapvető emberi érzelmek, a 21. század emberének önpusztító életmódja és a szabadság, tisztaság iránti vágya jelenik meg Bozsik Yvette különleges látványvilága és expresszív táncnyelve segítségével. Ebben az előadásban van valamilyen csavar, itt például nem négy kis szép és ártatlan hattyú jelenik meg, hanem inkább húsevő szörnyekként perdülnek a színpadra.

Dávid elmondása szerint a közönség abszolút vevő az újra, Bozsik Yvette neve és alkotói nagysága miatt pontosan tudják, hogy nem a klasszikus előadást kell várniuk. Remekül „fogyasztható” darab, hiszen a kétszer 45 perc a mai társadalmi problémákat boncolgatja, mintegy tükröt állítva a nézők elé.

- A rendező titka, hogy megtalálta az arany középutat, hisz miközben őszintén közöl valamit a tánc nyelvén, mégsem esik túlzásokba – tette hozzá a 24 éves fiatal. – Ezt pedig tőlünk a 14 előadótól is elvárja, ha fellépünk a színpadra, akkor óhatatlanul van bennünk egy kis drukk, bizonyítani szeretnénk. Viszont megálljt kell parancsolnunk az érzéseinknek, ezáltal a gesztusainknak, ám fegyelmezetten tartanunk kell magunkat az eredeti szerephez, így lesz tökéletes a mű. Kiváló érzés volt vele dolgozni, hiszen belevitt bennünket a folyamatokba, együtt tökéletesítettük a darabot.

Matola Dávidról először öt évvel ezelőtt olvashattak lapunk hasábjain. Akkor a pécsi Nemzeti Színház közönsége állva tapsolta a Pécsi Balett 50 éves jubileumára elkészült A Jó és a Rossz kertjében című kortárs nagyszínpadi koreográfiát. A horvát nemzetiségű dél-zalai Molnáriból származó Dávid tehetségére viszonylag korán, az általános iskolában felfigyeltek a tanárai. A tornász évek után a modern táncban engedte szabadjára tudását a fiatal. A porcikáiban érezte, hogy neki a tánc az útja, ekkor egy nehéz felvételi procedúrát követően került a Pécsi Művészeti Gimnázium és SZKI tánctagozatára. Egészen pontosan a balett felé terelték, ennek is a modern, kortárs ágát érezte magáénak. Tanáraik, így Uhrik Dóra balett művész, koreográfus, és Vincze Balázs, a Pécsi Balett társulat vezetője a kemény gyakorlások mellett az ifjú titánok lelkére is figyeltek.

- A kis herceg és a planéták előkészületeiben nagyon sokat segített a három éve elkészített A diótörő című interaktív gyermekelőadás – folytatta Dávid. – A szerepet, a karaktert az ott tanultakból könnyebben fel tudtam építeni. Alapvetően nehéz folyamat volt, s bár A kis herceg ugyan gyermek regény, mégsem teljesen pozitív karaktert formálok meg. Ráadásul Vincze Balázs koreográfus sem szeretett volna teljes egészében könyv adaptációt színpadra vinni. Színesítette olyan elemekkel, melyek ugyancsak rávilágítanak a mai társadalom kórós elváltozásaira. Az egész mű a zenével együtt alkot kerek egészet. A zeneszerzők 30Y együttesből Beck Zoltán és Sárközy Zoltán Papa voltak, a rendezésért pedig Uhrik Dóra felelt. Olyan fülbemászó dallamvilágot alakítottak ki, ami a gyerekek mellett a rádióknak is tetszik.

A pécsi balett repertoárjának lényeges része a darab, mely a hivatalos közlemény szerint a táncművészet rejtelmeibe avatja be a kisiskolás korosztályt. A programban részt vevő gyerekek a kis herceg kalandjait élhetik át testközelből, egyszerre lehetnek nézői és szereplői is az interaktív táncjátéknak. A legkisebb táncrajongók egy játékos program segítségével ismét belekóstolhatnak a táncművészet izgalmas világába.

- A róka és a rózsa figurájába tudnak kapaszkodni a gyerekek, szinte végigkövetem a regényből ismert legfontosabb momentumokat – mesélte Dávid. – Jó érzés, hogy a főszerepet játszhatom, talán karakterében is passzol hozzám.

A fiatal kiválóan beilleszkedett a pécsi társulatába, s úgy érzi az eltelt öt év alatt rengeteget fejlődött. Számos terve van a jövőre nézve, elképzelhető, hogy külföldi deszkákon is megmutathatja a tudását. Sőt szeretné szakmailag is képezni magát, ezért szeretne táncművészeti szakirányban diplomát szerezni. Az eddig szerzett tapasztalatával együtt megerősítheti helyét a Pécsi Balettben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!