Zalaegerszegért díjas

2018.01.14. 08:00

Harckocsi vitte a betegekhez – pályakép dr. Percs Erika háziorvosról

Saját kitüntetési ünnepségén mentett életet fiával karöltve dr. Percs Erika zalaegerszegi háziorvos. Micsoda méltó szimbólum ez, az egészségügyben eltöltött négy évtizedes pálya végén…

Magyar Hajnalka

- Amikor meghallottam az összecsukló test tompa puffanását, eltűnt minden, a díszterem, a szép ruha, a tűsarkú. Ilyenkor az ember elfelejti hol van, csak teszi a dolgát, cselekszik... – utal a decemberi ünnepségen történtekre a Zalaegerszegért díjjal kitüntetett dr. Percs Erika. A programra őt elkísérő orvos fiával, és ugyanezen okból jelen lévő asszisztensnőivel ugyanis újraélesztettek egy infarktus által sújtott, szintén kitüntetésre váró vendéget.

- Akadtak kritikus esetek korábban is a praxisomban, de ennyire éles helyzet még nem. Úgy látszik ezt tartogatta a végére a sors... – mondja.

De lássuk azt is, hogy milyen volt az eleje.

A család ősei skandináv és angolszász „irányból”, a 17. században vándoroltak mesteremberként Magyarországra, illetve Erdélybe. Percs Erika édesapja gyógyszerész, édesanyja kertészmérnök, egyetemi tanársegéd volt, a kémikus nagymama pedig a penicillin programban is dolgozott.

- Édesanyám Nagykőrösről származott egy szép agrárbirtokról, ahol világbajnok homoki bort készített a nagyapám. Az egyetemen ismerkedett meg édesapámmal, egy budapesti nagypolgári család sarjával. Néhány évig a fővárosban éltünk, de az ötvenes évek viharai alaposan megtépázták a famíliát – idézi fel a kezdeteket. – Végül a ráckevei Duna-ág végén, Tasson leltünk nyugalmat, az én gyökereim ott vannak a Duna-parton. Most is áll az ősöreg nyaraló, saját nádassal, benne saját vízikacsával. Csodálatos természeti környezet, ahova rendre elvonulunk, két fiam után most már négy unokám tölti ott a nyarakat.

Későbbi pályáján nagy hasznát vette, hogy magánúton korán megtanult angolul. Kiváló tornász volt, érdekelte a matematika, az ókori történelem, az egyiptomi régészet, a nyelv, és mint sejthető, a biológia. Utóbbi vonzalmat egy kurrens élmény is táplálta.

- Svájcban élő nagybátyám működtette Európa egyetlen gyógyszeralapanyag gyártó kígyófarmját, s nekem módom volt ott időzni érettségi előtt. Később, már a szegedi orvosi egyetem hallgatójaként dolgoztam is egy hónapot a kígyófarmon, ahol véralvadásgátló gyógyszeralapanyag készült szárítva, fagyasztva. Emlékszem, hogy a kis fehér kobra alig volt fél méter, de olyan ereje volt, hogy a ketrece tetejét vasúti sín nehezékkel tartották zárva, hogy ki ne törjön. Egy nagyon erős méreggel rendelkező brazil őserdei kígyófajta fejése zajlott. Szájtátva néztem az egész gyógyszerkészítési folyamatot, ott tanultam meg igazán, mi is a precizitás.

A szegedi egyetemi városban felejthetetlen diákélményeket szerzett, mint említi, konflissal ballagtak. 1976-ban végzett, majd pulmonológus, általános szakorvos és családorvos lett. Zalai kötődésű egyetemi társához, dr. Harang Péter sebészhez ment feleségül, így került Egerszegre, a pózvai tüdőkórházba. E döntésben nyomós érv volt a beígért lakhatás (a kórház egyik szobájában, majd a kertészházban) és a 30 százalékos veszélyességi pótlék.

- De nem bántam meg, mert dr. Mészáros Lajos tanár úr személyében fantasztikus főnököt kaptam. Kőkemény munkára szorított bennünket, az volt a szava járása, hogy amíg sötétlik a folyosó, tehát bárki is várakozik, addig nincs megállás egy percre sem. A viziten fújnunk kellett a két perce megérkezett laborleleteket, szorgos harkályként gépeltük a speciális zárójelentéseket, s ügyeletben rohantunk fel-alá a száz méter hosszú folyosón. Tanár úr ragaszkodott ahhoz is, hogy kongresszusokra járjunk, előadásokkal készüljünk.

A cseperedő gyerekek miatt váltott a háziorvosi munkára. Piac téri parányi rendelőjéhez tartozott a környék mellett Kiskutas, Nagykutas, Kispáli és Nagypáli.

- Trabanttal jártam a vidéket, de például a ’86-os és ’87-es irgalmatlan télben csak harckocsival tudtam kijutni a betegekhez. Még a hókotró is szétesve feküdt, elakadva a több méter magas hófúvásban. Ráadásul influenzajárvány volt. Egy nagy szatyorban vittem magammal a gyógyszereket, hiszen senki nem tudott bejutni a városba. Mindehhez vegyük hozzá, hogy a kurblis telefon jelentette a kommunikációt, s a városi ügyelet csak hétvégén működött. Ha hívtak, menni kellett a nap 24 órájában. Heroikus időszak volt, 4500 beteg tartozott hozzám...

1989-től a Kertváros családi házas övezetének lett az orvosa, sokan követték, ez a praxis is óriási lett. Ekkoriban kezdődött a háziorvoslás honi megreformálása. A minisztérium angol és holland szakértőket hívott, s Percs Erika is bekerült az őket körülvevő szakmai körbe.

- El kellett nekik magyaráznunk, hogy a nyugati szisztémát nem lehet csak úgy bevezetni a vidéki Magyarországon, hiszen egészen más a gyakorlat, továbbá hiányzik az infrastruktúra. Ez a program jelentette a háziorvoslás bölcsőjét. Az országból két tucatnyian jártunk hetente az „akadémiára”, ahol a külföldi professzorok angol nyelven bevezettek bennünket az új típusú háziorvoslás rendszerébe. Orvosi kommunikáció, konfliktuskezelés, praxismenedzselés, csupa olyan dologról hallhattunk, ami akkor még szóba sem került az egyetemen. Aztán, amit magunkba szívtunk, immár magyar nyelven átadtuk 120 kiválasztott mentornak, s egy gyógyszergyár támogatásával országjáró oktató körutakat is tartottunk. Olyan jól sikerültek ezek a kurzusok, hogy a tematikát átvették az egyetemek, s beépítették az orvoskarok tantervébe. Ekkortól vezették be az egyhetes praxisgyakorlatot is, aminek révén az elsőéves hallgatók szembesülnek a való élettel. Itt, mellettünk tapasztalták meg, milyen érzés orvosként fogadni a beteget, hogyan tanácsos tárgyalni egy idős emberrel, vagy egy konok, a gyógyszereit nem szedő pácienssel.

Az elsőéves orvospalánták mellett szigorlók és rezidensek egyaránt gyakran töltötték szárnyai alatt a gyakorlatukat, emellett a Deák-szakközépiskolában, valamint az egészségügyi főiskola egerszegi képzési helyén is tanított és vizsgáztatott. Ő dolgozta ki a diplomás ápolók számára a háziorvoslás elméletének tananyagát. Mindkét szakápolóját ő maga is tanította.

Dr. Percs Erika: – Megtanultuk, amíg sötétlik a folyosó, nincs megállás egy percre sem
Fotós: Pezzetta Umberto

A ’90-es évek derekától mind a mai napig folyamatosan részese angol nyelvű klinikai kutatásoknak. Neves gyógyszercégek számára végzett gasztroenterológiai, diabetológiai klinikai kutatásokat, s két nagyszabású védőoltási programra is felkérték. Rendkívül alapos munkát vártak el, amit nagy szakmai megbecsülésként könyvelt el.

Hosszú ideig volt a Göcsej Orvosklub titkára, a közös kirándulásokon sokan élvezhették ínyenc süteményeit.

- Híres alföldi konyhám van – mondja derűsen, s mutatja a temérdek összegyűjtött receptet, melyek közül egyszer csak kivillan egy orvosi vényre feljegyzett is...

- A nagymamám nevezetes konyhát vezetett a nyársapáti birtokon, én pedig kislány korom óta szívesen sertepertéltem a tűzhelynél. Az alföldi konyhából kerülnek ki az igazi, szép piros pörköltek és a fehér, lecsó nélküli főzelékek. Megtanultam csörögét sütni, rétest húzni, s elkészíteni a százéves családi receptet, Maca néni réteges felfújtját. Úgy kezdődik, végy 11 tojást...

A feltöltődést a kert, a virágok, az utazás jelenti számára, s a tudat, hogy sok fiatal orvos szemét nyithatta rá hivatása sokszínűségére és a szakmai önképzés igényére.

Orvos fia, dr. Harang Gábor novemberben költözött haza családjával Szekszárdról Zalaegerszegre, személyében sebész, érsebész orvossal gazdagodott a megyei kórház, s belgyógyász párja is bedolgozik már a sürgősségin. Péter fia mérnök informatikus, Budapesten él családjával.

Dr. Percs Erika praxisát egykori rezidense, dr. Motyovszki András vette át. Azért nem szakad el teljesen a szakmától, ügyeletet, helyettesítést továbbra is vállal, folytatja klinikai kutatásait, s felkészültségének folyamatos csiszolását.

És ami még marad. Ars poeticája, aminek három pillére a beteg tisztelete, az empátia és a szakmai alázat, valamint örök védjegye, a mosoly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!