Motorsport

2018.03.11. 15:00

Az eszteregnyei ikrek Talmácsi Gábor tanítványai

Az Eszteregnyén élő ikrek, Szilágyi Milán és Krisztián annyi mindennel foglalkoznak, hogy az 4 srácnak is elég lenne: úsznak, karatéznak, fociznak – és versenyszerűen motoroznak. S mindemellett még nagyon jól tanulnak is…

Fotó: Szilágyi Zoltán

A motorozás praktikáira nem akárki tanította őket, hanem maga Talmácsi Gábor, Moto-GP világbajnokunk. Tőle, illetve édesapjától, Talmácsi Istvántól nélkülözhetetlen fogásokat sajátítottak el az eszteregnyei srácok.

A gyerekek szép sikereket tudhatnak már maguk mögött – de ne szaladjunk ennyire előre…

– A fiúk a motorozás iránti szenvedélyüket az édesapjuktól örökölték, ő is imádja a vasparipát – árulta el Milán és Krisztián édesanyja, Szilágyi Zoltánné.

– Zoli vitte el őket először a fővárosban megrendezett nagy motorkiállításra, ahol megpecsételődött a sorsuk, mert kipróbálták Talmácsi Gábor oktatómotorjait, melyek kifejezetten a legkisebbek tanításához készültek. Ezt követően írattuk be őket Talma iskolájába, ahol az első lépésektől kezdve, a fizikális-mentális felkészítésen, a profi karrierépítésen és menedzselésen át a versenyeken való sikeres szereplésig terjedő komplett képzést kapnak az ifjú tehetségek.

Szilágyi Milán és Krisztián Talmácsi Gáborral és Talmácsi Istvánnal, még a „tanulómotorokon”; Fotó: Szilágyi Zoltán

A fiúk harmadik osztályba járnak-jó tanulók, jó sportolók

Milán és Krisztián a Kiskanizsai Általános Iskolában tanulnak, most harmadik osztályosok. Hogy bírják a motorozáshoz kapcsolódó lelki és fizikai megterhelést (ami nem kizárólag a pályán való létből fakad, hanem az életmód velejárója), szinte minden nap űznek valami sportot. Milán a motorversenyzésen kívül focizik és karatézik, Krisztián pedig úszik.

Mindegyik sportágban már tucatnyinál is több érmet begyűjtöttek, roppant tehetségesek. És jó tanulók is. Mint azt Szilágyi Zoltán, az édesapa szigorúan megjegyezte: a fiúknak a motorozásért (mely nem kis áldozatot követel mindenkitől, de főként a szülőktől) cserébe a srácoknak muszáj jól tanulni, 4-esnél rosszabb jegyük nincs – és nem is lehet.

– Hangsúlyozom azonban: ez nem jelenti azt, hogy nincs gyerekkoruk, Milánnak és Krisztiánnak a motorozás, a quadozás és az általuk űzött többi sportág együtt jelentik a gyerekkort. Illetve péntek délután, amikor hazajönnek, azzal foglalkoznak, amivel akarnak, arra a napra nem vonatkozik a szigorú időbeosztás, ami szerint élniük kell – tette hozzá az apuka.

– De ez nem kényszer, ha azt mondanák, hogy holnaptól nem akarnak motorozni, nem lenne baj. Persze, a jól tanulás akkor is alapvető követelmény maradna…

Fotó: Szilágyi Zoltán

Milán elmesélte: a motorversenyzést komoly orvosi-pszichológiai vizsgálat előzi meg, alkalmatlanság esetén senkit nem engednek a Talmácsi-iskola közelébe.

– Ez azért fontos, mert a kis, 50 köbcentis motorokkal is nagy bajt, balesetet lehet okozni – magyarázta Milán.

– Alapkövetelmény az iskolában, hogy vigyáznunk kell egymásra és fairnek kell lennünk a másikkal. Tehát ha valamelyik társunkat véletlenül, figyelmetlenségből fellökjük, kötelező megállnunk és felsegítenünk. Talma – és az édesapja, aki rengeteg időt töltött velünk – nem arra tanít, hogy legyünk puhák és adott esetben ne küzdjünk a minél jobb eredményért, épp ellenkezőleg! Viszont megköveteli a tisztességes versenyzést is.

2015-ben kezdték el a motorozást

A srácok 2015 májusában kezdték el a foglalkozásokat és hamarosan már versenyezhettek is. Első nagy megmérettetésükre rá egy évre, júliusban került sor a Kakucs Ringen, akkor még a Talmácsi Racing Team motorjaival versenyeztek. Ezek a gépek körülbelül 20 évesek, így műszakilag nem a legjobb állapotúak – le is robbantak.

– Az a legszörnyűbb, amikor mindent megteszel a győzelemért és a motor hibája miatt fel kell adnod a versenyt – jelentette ki Krisztián.

– Ezért a szüleinktől a következő évben új motorokat kaptunk, így az ilyen helyzeteket ki tudtuk küszöbölni.

Onnantól kezdve a fiúk általában a középmezőny erősebb felében végeztek, de értek el még jobb eredményt is. Sikereikre Talmácsi Gábor is azt mondta: ahhoz képest, hogy még csak 3 éve motoroznak, nagyon szépen szerepelnek a versenyeken. Szlovákiában például a dobogóra is felállhatott Krisztián.

– Sajnos, Talma iskolája, vagy a Kakucs Ring, de az összes pálya, ahol a gyerekek gyakorolhatnak úgy, hogy a gépek hangjával ne zavarjanak másokat, innét 300-400 kilométerre van – hallottuk Szilágyi Zoltánnétól.

– Ekkora utat nyilván, csak havonta egyszer-kétszer tudunk bevállalni, a versenytársak jelentős része azonban a környező településeken él, ezért ők hetente többször is edzenek. Azt gondolom, ezt figyelembe véve is jók a fiúk…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!