Hétvége

2016.08.26. 16:35

Apának is kezdődik

Vége a nyárnak, a szünidőnek. A gyerekek szomorúak, várakoznak. Ám az ritkaság, hogy az édesapjuk is így érezzen. A Kiss családban ugyanis az apuka számára is vége a vakációnak.

Arany Horváth Zsuzsa

Kiss Ernőt, a Soós Imre és Jászai-díjas színészt nem kell bemutatni a közönségnek, sem az olvasóknak. Azt azonban kevesen tudják, hogy a népszerű szerepek folytán kedvelt művész a családjával hozzánk hasonló hétköznapi életet él. Vagyis nem teljesen. De erről később. Zsuzsa, a feleség civil foglalkozást űz, a fiaik, a 13 éves Bence és a 9 éves Balázs a megyeszékhelyi Petőfi-iskola padjait koptatja. Nem, nem készülnek vadul a sulikezdésre, noha a szülők azért bevásároltak már. A családban pedig értelemszerűen még valaki búcsúztatja a szerencsére hosszúra nyúlt szabadidőt, hiszen a teátrumban szeptember 5-én indul az évad. Kiss Ernőt a Balfácánt vacsorára című darabban láthatjuk október elején, a próbákat már tavasz végén elkezdték. Aztán jön Az ötödik pecsét és a Liliom.

- A gyerekeknek van színházbérletük, de most kezdjük majd igazán bevonni őket apa hivatásába. Ezután is válogatunk, hiszen az életkoruk miatt nem való nekik minden - mondja Zsuzsa, amikor arról faggatom őket, mennyire színházi gyerek Bence és Balázs. Ők ugyanis nem nagyon kívánnak szerepelni, amit közösen nyugtázunk.

- Nem lógnak folyton a színházban, de a nyílt napokon, kulisszajárásokon ott voltak mindig - teszi hozzá a büszke édesapa.

Aki 1992 óta erősíti a Hevesi Sándor Színház társulatát, stúdiósként nevelődött, szerepről szerepre fejlődött, s jutott fontos alakításokig. Ma már elképzelhetetlen nélküle a zalaegerszegi társulat, akár komoly drámáról, akár vígjátékról, akár groteszk műről van szó. E sorok írója a Gézagyerekben és a Vaknyugatban nyújtott kivételesen erős jelenlétet őrzi emlékeiben, de például a Revizor és a Primadonnák is sokak számára lehet emlékezetes.

Nyáron szabadság van, de a képért megküzdöttünk. Kiss Ernő, Kiss Balázs, Zsuzsa és Kiss Bence
Fotó: Pezzetta Umberto

Adódik a kérdés, vajon a fiúkban van-e affinitás a színművészet iránt.

- Bár Bence mesemondásban kipróbálta magát, nem hisszük, hogy ebbe az irányba tájékozódna, Balázs pedig eleve zárkózottabb egyéniség - mondják egybehangzóan a szülők, akik eleve igyekeznek minden területen szabadságot adni gyermekeiknek.

- A nyári szünet arra való, hogy lehessen lazítani, nagyvonalúan gazdálkodni az idővel, én sajnálom is őket, azért gyerekek, hogy lehessenek is azok - meséli az édesanya, aki amúgy lévén könyvelő, a család minden lépését pontosan naptárazza. Csak így lehet koordinálni a külön elfoglaltságokat, edzéseket, szülői értekezleteket, fogadóórákat. Persze apa főpróbái, premierjei is dokumentáltatnak. Vajon milyen lehet színésszel egy fedél alatt élni?

- Mi a tapasztalat, Ernőként vagy szerepként jön haza a férj és apa egy-egy előadás után?

- Nem lehet azonnal szögre akasztani a figurát, nem is biztos, hogy azonnal haza lehet jönni, de nem járkálok főszereplőként itthon - mondja Kiss Ernő, amit megerősít a feleség. Nem egyformák az előadások, a Vaknyugat nehéz volt, sokat kivett belőle, Az éjszakák pedig még a színház honlapjának szerkesztését is magukba foglalják.

- Az időbeosztás akár ideálisnak is nevezhető, mert én nem vagyok jó alvó, ha késő éjszaka érek is haza, reggel időben kelek, el tudom kísérni a srácokat az iskolába, délután pedig próba és előadás között itthon vagyok velük.

Ezek szerint valójában két életet él. Olyat, mint akárki más, s olyat is, amit a színi művészet elvár. Utóbbihoz érzékeny, stabilan terhelhető idegrendszer kell.

- Ráadásul, kiderült, ahogy megy az idő, egyre izgulósabb vagyok. Vannak rituálék, amiket mindig ugyanakkor csinálok, borotválkozás, evés, ilyesmi.

Hát, gondolnák, a mindig élcelődő, jó kedélyű Pumukliról, Pumáról (hiszen fél Zala megye tudja az ő becenevét), hogy neki is meg kell küzdenie a jó alakításért? A színművész egyébként jubilál: 25 esztendeje szórakoztat bennünket a világot jelentő deszkákról.

Nem véletlen tehát az a nyári leállás. Szükség van rá. Idén a színművész szülőfalujában, Galambokon töltöttek el pár felhőtlen hetet, amit a gyerekek élveznek, hiszen ott az unokatestvér, nagybácsi, nagynéni. A nyaralások is tágabb, vidám családi körben telnek, idén például Balatonmáriafürdőn. A logisztika nem egyszerű, de megéri. Szerencsére az iskolában az osztálykirándulások is sok élményt adnak.

- A számítógép nyáron szegre kerül?

- Hát ők még két szoba közt is tudnak számítógépen beszélgetni, folyamatosan online élnek, y, z, vagy miféle generáció - apa szerint a computer ma már alapfelszerelés egy kamasz életében.

Hova mennének a felnőttek leginkább? Olaszország, egyértelmű.

Ezen a nyáron Kiss Ernő valóban szigorú pihenést szabott magára, mivel már nagyon esedékes volt az a műtét, amire most vállalkozott.

- Mondták, így járok, ha megemelem a nézőszámot, kijön a sérvem...

A beavatkozás jól sikerült, mondja, ráadásul a doktor is 25 éve dolgozik Zalaegerszegen, teszi hozzá.

Iskolakezdés?

- Rengeteg dolog fel volt adva még nyárra is, de mi ezt augusztus közepén forszíroztuk csak. A Szentpéter esernyője és a Vuk van a listán, nyelvgyakorlás. A hetedik év végi eredmények számítanak, Bencére ezért keményebb év vár. A nyelveket fontosnak tartjuk, mindenekfelett szorgalmazzuk. Ebben speciel sokat segít az internet - mondja Zsuzsa.

A testvérek egymást is támogatják, jól is tanulnak, inkább a szülők sokallják a tananyag mennyiségét.

Meg a táska súlyát is, gondolom. Eddig 70-80 ezer forintot költöttek az iskolakezdésre, úgy, hogy Balázs könyveiért még nem kell fizetniük.

- Lehetne sokkal többet is költeni, de mi megmutatjuk a gyerekeknek, hogy mondjuk 12 ezer forintért mennyi élelmiszert veszünk, az mennyi ideig elég, így tisztában vannak az ár-érték aránnyal. Bár az internetes játékok igyekeznek torzítani rajta, támadják rendesen ezt a korosztályt.

Kettős élet, csendesen, egyszerűen

Gézagyerek, Apacsok, Primadonnák, Mágnás Miska, Mennyből a hulla, Illatszertár, Fafeye, a tenger ész, Hajmeresztő, A Doktor Úr, Az üveganya, Csíksomlyói passió, Köztársaság, A muzsika hangja Švejk, Vaknyugat, A miniszter félrelép, Közellenség, Csalóka szivárvány, Doctor Herz, Az üveganya, A szecsuáni jólélek, Makrancos hölgy. Csak hevenyészett a fenti leltár.

És még csak negyvenkettő. Jellegzetes karakter, tipikus alkat, de jól hajlítható. Jóleső felismerés, hogy áradó a színpadon kívüli emberi humora.

Jár-e a fővárosba színészválogatásokra? Nem lenne rá idő, „aki dolgozik, annak nincs ideje pénzt keresni”. Most épp februárban NEM szerepelt egy filmben, pedig a válogató ezer százalékra ígérte, azt mondta, mondjon le mindent, mert benne lesz. Nem nagyon szabad ezeket készpénznek venni.

Tervez-e önálló estet? Önáltatót? Viccelődik visszakérdezve. Fura, de nem érzi magát alkalmasnak rá. Túlságosan egyedül lenne. Sokkal biztosabban mozog, ha körbeveszik a partnerek, társulat, ha együtt hoznak létre valamit. Tud alkalmazkodni, fegyelmezett lenni, csapatjátékosként értékeli a többiek sikerét, tehetségét. „Ha nem hat rám a szerep, akkor megette a fene.” Benne van a pakliban, hogy megcsavarja az embert, de a fizikai igénybevételre is fel kell készülni. Egy este lemegy akár két-három kiló is.

A Soós Imre-díjat 2001-ben megkapta. Innen vidékről, 220 kilométerre a fővárostól is észrevétette magát. Három év múlva megismételte a POSZT-on. A Jászaidíjat 2009-ben nyerte el. És még csak negyvenkettő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!