Hétvége

2011.02.12. 16:19

A megszentelt életről

Tavalyelőtt Zalaegerszeg, tavaly és idén a vasi megyeszékhely adott otthont annak az egyházmegyei ünnepségnek, amit a megszentelt élet napja alkalmából rendez meg minden évben a szombathelyi püspökség.

Horváth A. Attila

Ezúttal a Szociális Testvérek Társasága látta vendégül a Szombathelyi Egyházmegyében működő szerzetesi közösségek tagjait. Az alkalom február másodikához kötődik, e nap ugyanis hármas jelentőségű a katolikus egyházban: Gyertyaszentelő Boldogasszony, a szerzetesi élet és a szeretetláng (az 1980-as években indult hazai engesztelő imamozgalom) ünnepe. Az egyházmegyében az annunciáta és domonkos nővérek, a ferences, premontrei, szalézi, valamint verbita testvérek élnek szerzetesi regula (illetve konstitúció) szerint. Idén mintegy harmincan vettek részt a szombathely-szőllősi plébánián rendezett találkozón - tudtuk meg az egyházmegye sajtószolgálatától.

A szociális nővérek a rendezvényre készülve hitoktatókat és hittanos gyerekeket szólítottak meg, arra keresték a választ, vajon szerintük mit jelent a szerzetesség. Dr. Veres András megyés püspök a szentmisén hangsúlyozta: a keresztény embereknek, különösen a szerzeteseknek az a hivatásuk, hogy felragyogtassák Krisztus világosságát a sötétségben járóknak, a sodródóknak, az útkeresőknek. Végül a szerzetesek imával újították meg elkötelezettségüket, a püspök pedig megköszönte nekik az egyházmegyében végzett munkájukat.


II. János Pál pápa 1997-ben nyilvánította a megszentelt élet napjává február másodikát, ami ezáltal a szerzetesség ünnepévé vált szerte a világban. A megszentelt élet egyébként mindazokra vonatkozik, akik vállalják a szegénység, tisztaság, engedelmesség evangéliumi tanácsának követését. Ha nyilvános fogadalmakkal lépnek erre az útra, és elkülönülnek a világtól, akkor szerzetes intézményről, egyébiránt világi intézményről beszélhetünk - írja a Magyar Katolikus Lexikon. Az Istennek szentelt személy nemcsak élete értelmét találja meg Krisztusban, hanem lehetőségei szerint azért is fáradozik, hogy kövesse az életformát, melyet Isten Fia vállalt magára, amikor a világba lépett .

Magyarországon 24 férfi és 46 női szerzetesrend működik, a krisztushívők hivatalos társulásainak száma összesen 11, az apostoli élet társaságaié 6, a világi intézményeké 4. A szerzetesrendek az alapításkor meghatározott hivatást követnek: ez lehet egyebek közt evangelizáció, lelkipásztorkodás, tanítás, ifjúságnevelés, karitatív szolgálat, beteggondozás, pasztoráció, misszió, szegénygondozás.

Hazánkban egy 2010-es kimutatás szerint 1400 a női és 727 a férfi szerzetesek létszáma (utóbbiak közül mintegy ötszázan felszentelt papok), világszerte pedig közel egymillió szerzetest (225 ezer férfit és 753 ezer nőit) tart nyilván a katolikus egyház. Joao Braz de Aviz brazil érsek, akit január 4-én neveztek ki a Megszentelt Élet Intézményei és az Apostoli Élet Társaságai Kongregációja prefektusává, az idei ünnep apropóján Rómában úgy fogalmazott: A hűség az alapítókhoz és a közöség az egyházzal ragyogóbbá teheti a megszentelt életet, az egyház és az egész emberiség szolgálatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!