hétvége

2019.04.20. 07:00

Zarándoklat az egyház szívébe

A katolikus egyház szívébe, a Vatikánba vezetett zarándoklatot a közelmúltban Kiss György novai plébános.

Gyuricza Ferenc

A feszület, amely előtt Szent Pio atya testén először megjelentek a stigmák Fotó: Kiss György

Egy erdélyi csoporttól kapott felkérést arra, hogy legyen a lelki vezetőjük, ám Magyarországról is többen csatlakoztak hozzájuk. Kiss György gyakran vállalkozik hasonló feladatra, mint mondja, egy papnak ez is a feladatai közé tartozik. A zarándoklatok ugyanis nem kirándulást, városnézést jelentenek, hanem olyan közös utazások, amelyek a résztvevők hitének megerősítését segítik elő.

A húsvétot megelőző időszakban, nagyböjt idején a szokottnál is gyakoribbak a zarándoklatok, különösen a katolikus egyház szívébe, Rómába és a Vatikánba. Nemcsak az ünnepnapon, amikor a Szentatya az apostoli áldását (Urbi et Orbi) adja a városra és a földkerekségen élő hívekre, hanem a megelőző napokban, hetekben is. A vatikáni Szent Péter tér megtelik hívekkel, de nemcsak oda szerveznek zarándoklatokat, hanem számos más helyre is, amely valamilyen módon kapcsolódik az egyház történetéhez vagy magához a Szentíráshoz.

– Olaszország, Róma s persze maga a Vatikán az egyik leggyakoribb célja a zarándokutaknak – mondta Kiss György. – Én magam számos alkalommal jártam már ott, s többször voltam az oda tartó csoportok lelki vezetője is. Ezúttal egy olyan erdélyi csoportot kísértem el egy olaszországi zarándokútra, amelynek tagjai Székelyudvarhelyről, Parajdról és Marosvásárhelyről érkeztek. A csoporthoz Magyarországon is többen csatlakoztak, köztük nagykanizsai hívek is.

A plébános részletesen beszámolt az útról. Mint mondta, elsőként Padova városát keresték fel, ahol Szent Antal hamvai találhatóak. Itt került sor az első szentmiséjükre is, a város híres bazilikájának egyik kápolnájában. Innen Szent Ferenc városába, Assisibe mentek, ahol Kiss György ugyancsak szentmisét mutatott be a hívek előtt. Példabeszédében Szent Ferenc életét méltatta, az ő példáját állította a magyar hívek elé.

Kiss György novai plébános Fotó: Gyuricza Ferenc

– Ezekre az istentiszteletekre előzetesen engedélyt kell kérni – magyarázta a lelkipásztor. – Nemcsak azért, mert mindenütt az adott hely plébánosa felel az istentiszteletek megtartásáért, hanem annak okán is, hogy ezekre a helyekre rengeteg zarándokcsoport érkezik, amelyek tagjai szintén szeretnének imádkozni, így szigorú időrendet kell tartani.

Assisi után az olasz főváros, Róma következett, ahol három napot töltött el a csoport. Zilzer Zsuzsa idegenvezető bemutatta nekik a város nevezetességeit, a Trevi-kutat, az elnöki palotát, a híres Piazza di Spagnát, azaz Róma legelegánsabb közterét és a mellette található spanyol lépcsőt is. Természetesen a Vatikánt is felkeresték, ahol megtekintetették a már elhunyt korábbi egyházfők sírját, jártak az 1980-ban II. János Pál pápa által felszentelt Magyarok nagyasszonya kápolnában, illetve a Szent Péter téren részt vettek Ferenc pápa nyilvános audienciáján is.

 

– Amikor a Szentatya a Vatikánban tartózkodik, a pápamobillal mindennap kimegy a hívek közé – folytatta Kiss György. – Így történt most is, tett egy kört, majd kiszállt a járműből, s odament az első sorban állókhoz. Mi sajnos nem tudtunk teljesen előre menni, de miután most nem volt hatalmas tömeg a téren, így egészen közelről láthattuk őt.

Rómából San Giovanni Rotondo városába, Olaszország egyik legismertebb zarándokhelyére utazott tovább a csoport. Ezen a településen élt 1916-tól egészen haláláig Szent Pio atya, az a néhai szerzetes, akinek a személyéhez több csoda is kötődik, s ő volt az, aki stigmákat hordott a testén. Az 1968-ban elhunyt pap mindmáig épségben maradt földi maradványai jelenleg egy üvegkoporsóban láthatóak, Kiss György emellett is tartott szentmisét a magyarországi csoportnak.

A feszület, amely előtt Szent Pio atya testén először megjelentek a
stigmák Fotó: Kiss György

– Az utolsó olaszországi úticélunk Lanciano városa volt, amely arról a lándzsás római katonáról kapta a nevét, aki Krisztus urunk testét átszúrta a kereszten – folytatta a novai plébános. – San Giovanni Rotondo és Lanciano számomra újdonságot jelentett, ezen a két helyen még én sem jártam korábban. Olaszországból hazafelé tartva megálltunk az I. világháború legvéresebb hadszínterén, Doberdónál, illetve Visintiniben felkerestük a Magyar kápolnát is, ott azonban előzetes egyeztetés hiányában szentmisére nem volt lehetőségünk.

Kiss György kérdésünkre azt is elmondta, hamarosan újabb zarándokutakra indul, előbb Csíksomlyóra vezet egy csoportot, ahol a híres búcsún jelen lesz Ferenc pápa is, majd a Bosznia-Hercegovinában található Medjugorjébe. Utóbbi hely arról nevezetes, hogy 1981-ben itt jelent meg a Szűzanya hat helybéli fiatal előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!