Hétvége

2015.08.14. 13:56

Múltidéző - Avatásra kész az új ZTE-stadion

Zalaegerszeg - A ZTE labdarúgócsapatának NB I-be való feljutása évében, 1972-ben rekord idő alatt készült el az új stadion, melyet 1978-ban újítottak fel. Erről adott hírt a Zalai Hírlap.

Nagy Erzsébet

Most már leírhatjuk, amit április végén sokan alig hittek: szerdára elkészül a ZTE-stadion korszerűsítése és felújítása. Voltaképpen már készen is van, néhány jelentéktelen munkát kell még elvégezni.

Ha csak annyit mondunk a felújított stadionra, hogy szép, igen szerény jelzőt használtunk. Helyesebb lenne impozánsnak nevezni. Hogy miért? Szinte a város minden pontjáról látni lehet a reflektorokat tartó négy ezüstösen csillogó tornyot, a játéktér üdezöld, szemetnyugtató gyepszőnyege korláttól korlátig terjed, az északi oldalon pedig kiemelkedik a 35 lépcsősoros új lelátó. Ennek tetején sorakoznak a zalaegerszegi üzemek, vállalatok színes reklámtáblái. A kerítéseket, hullámfogókat, ülőhelyeket átfestették természetesen a kék-fehér szín dominál , s a pályához vezető új utak, valamint a pálya belső közlekedési terei új világítóberendezéssel vannak ellátva. Ez nagyjából a külső. Részletesebb felvilágosítást Zámbó Gyula, az egyesület ügyvezető elnöke adott: április végén kezdődött a munka, amelyet hármas rekonstrukciónak neveztek el, értve ez alatt a füvesítést, a lelátóépítést és világítás elkészítését.

A füvesített alagcsövezésből, teljes talajcseréből és gyeptéglázásból állt. A régi fű eltávolítása után termőtalajt, majd homokkal kevert tőzeget hordtak, s erre kerültek a vastag gyeptéglák. Természetesen mindezt megelőzte az alagcsövezés, ami abból állt, hogy egymástól 7 méter távolságban 80 centiméter mély árkokat ástak, s ezekben helyezték el a nedvességelszívó csöveket, amelyek egy közös gyűjtőcsőbe torkollnak.

A négy oszlopra az összesen 140 darab 2000 wattos reflektor

Az új álló lelátó 8 és fél méter magas, két kijáró biztosítja a közlekedést, a pálya gyors elhagyásának lehetőségét. Itt csupán állóhelyek lesznek. Ez a rész csak a Batthyány utcai sorompónál kezdődő új úton, valamint a tornacsarnok megkerülésével és a Galamb utcáról lesz elérhető. A pálya régi főbejáratánál csak az ülőhelyek közelíthetők meg, ezek száma 3882. A kibővített stadionban 22-23 ezer néző fér el kényelmesen.

A pálya megvilágítását a négy 40 méter magas oszlopon elhelyezett 140 darab higanygőz-fényvezető biztosítja. Ez 750 lux fényerőt biztosít, amely tökéletesen megvilágítja a játékteret, és fekete-fehér TV-közvetítésre is lehetőséget ad.

A munkálatokat 15 vállalat, a megyei és városi tanács dolgozói, a honvédség és a határőrség összehangolt, alapos munkájával sikerült elvégezni.

Az ünnepélyes megnyitóra szeptember 23-án kerül sor és az avatómérkőzést, a ZTE-Ferencváros NB I-es bajnoki összecsapát a televízió is közvetíti. A találkozó előtt a ZTE sportiskolásai tartanak bemutatót, a szünetekben a honvédségi zenekar játszik. A főpróba szerdán lesz, ezen a napon 17.30 órai kezdettel az NB-s Kupa keretében villanyfény mellett játsszák le ugyanis a ZTE-Péti MTE találkozót.

(Zalai Hírlap, 1978. szeptember 1.)

Ezek is érdekelhetik