Hétvége

2015.03.27. 16:44

Két hektáros történelmi olvasókönyv zalai kezek munkájával

Ha úgy vesszük, nem is drága. Az egész parlament kijött 40 millió forintból. Igaz, kicsit kisebb, 1:25-ös méretarányú. A múlt hét végén megnyitott mórahalmi Mini Magyarországban jártunk.

Arany Horváth Zsuzsa

 

Mészáros Tibor a Szcenográfia Kft. készítette parlament előtt

Bár aznap éppen napfogyatkozás volt, utóbb igazi verőfényben fürdött az egész Kárpát-medence, benne a Duna, a Tisza, a Balaton és ötven, maximum fejmagasságig érő vár, palota, kastély, templom. A valahai Magyarországot formázó, gyorsan növő fákra, bokrokra váró területre a Vereckei-hágónál léptünk be, ezért Munkács várát láthattuk legelébb, de amúgy bajosan állt ellen az ember annak, hogy ne szaladjon azonnal a parlamenthez.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Mi is a hír? „A történelmi Magyarország félszáz, 1910 előtt épült műemlékét bemutató szabadtéri makett múzeum nyílt március 20-án, a Szeged melletti Mórahalmon Mini Hungary Park néven. A településről származó Dlusztus Imre bor-sport szakújságíró, író, költő, a homokhátsági kisváros szélén található kéthektáros makettmúzeum megálmodója. A megnyitón a polgármester méltatásában nyitott történelemkönyvnek nevezte az objektumot, amit a helybéli iskolások azonnal birtokba is vettek. Míg a hivatalos emberek még a fogadás fogásait majszolták, ők körbejárták a tokaji kaszinót, az ópusztaszeri Árpád-emlékművet, a kecskeméti Katona József Színházat, Petőfi szülőházát, vagy a mai határokon kívül eső szabadkai városházát, a nagyajtai református, a csetfalvai unitárius templomot, a gyulafehérvári érseki székesegyházat, a nagyenyedi kollégiumot, a temesvári városházát, az aradi palotát, a lendvai várat, a pozsonyi koronázó templomot.

És persze a parlamentet.

Izgalmasan trükkös perspektíva: Keszthely, Tihany, a budavári palota, mögöttük az ország háza

Amit avatott zalai kezek készítettek el többek között a keszthelyi Festetics kastéllyal, a pannonhalmi apátsággal, a szegedi zsinagógával egyetemben.

– Tartós, az időjárás hatásait is talán elbíró anyagokból készítettük az ismert épületek kicsinyített mását – mondta Mészáros Tibor, a zalaegerszegi Szcenográfia Kft. vezetője, akit a megyeszékhelyi Hevesi Sándor Színház (valamint a szombathelyi) díszleteinek tervezőjeként, készítőjeként is ismerhetünk. Nem először kaptak efféle felkérést, korábban Kisbér hasonló vállalkozásában is részt vállaltak, de a mórahalmi volumenű makettkészítés még őket is felvillanyozta.

Szemben a Festetics Kastély, jobbra a tihanyi apátság Fotók: Arany Gábor

– A keszthelyi kastélyt mi magunk fotóztuk le minden oldalról, hogy a műgyanta alapú makett a lehető legpontosabb legyen – mutatta a megnyitó ceremónia után a „Balaton” partján állva a tervező, akinek precízségére jellemző: a díszleteket is elkészíti kicsiben.

– Nagyon tetszett az ötlet, magával ragadott minket Dlusztus Imre lendülete, a hazaszeretet rendhagyó megnyilvánulását éreztem benne. Pedig sokáig húzódott a megvalósulás, mi például már három éve készen vagyunk az általunk vállalt épületekkel.

Amelyek minden zalai elfogultság mellett is kimagaslanak minőségükkel az ötvenes mezőnyből. A keszthelyi kastély homlokzati szoborfigurái például miniatűr mivoltukban is roppant élethűek.

Dlusztus Imre író, újságíró, a park ötletgazdája

A rendhagyó történelemórák tartására is alkalmas idegenforgalmi látványosság kialakítása egyébként mintegy 650 millió forintba került, a költségekből 436 millió forintot fedezett az Európai Unió támogatása.

A mórahalmi speciális skanzenben a makettek melletti ismertető táblákon az épület nevét és mai helyét olvashatjuk, a plusz információkat audio guide-ok és múzeumpedagógusokból álló idegenvezetők tolmácsolásában lehet meghallgatni, A bővülés lehetősége adott, tervezik további épületek „kicsinyítését”, valamint Kárpát-medencei gyógynövénykert is helyet kap valahol a mai horvátországi, szerbiai nevezetes házaink mellett.

Dr. Somorjai Ferenc idegenvezető , útikönyvszerző

– A lenyűgöző eredmény mellett a bővítést indokoltnak tartom – mondta dr. Somorjai Ferenc szegedi idegenvezető, számos útikönyv szerzője, aki az érdeklődőket aznap körbevezette. Jelezte, többek között a kassai dómot, a budapesti bazilikát, a pécsi székesegyházat javasolja.

Mire újra arra járunk, tán készen is lesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!