Hétvége

2015.03.21. 17:40

Böjt, imádság és alamizsna

Keszthely - A kereszténység legnagyobb ünnepére, húsvétra készülünk. A feltámadás ünnepét megelőző nagyböjt során a lelki megújulás is fontos. Ebben az időszakban több, az elmélyülést szolgáló eseményre, szertartása gyűlhetnek össze a hívek, a Karmelita Bazilikában is.

Keszey Ágnes

A Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány temploma, egyben a rend székhelye neoromán stílusban épült 1927 és 1930 között, 1989 óta bazilika.A templomban több segítő, egyházzenei csoport is működik, melyek a vallásos közösséget erősítik. Egész évben gazdag lelki élet folyik, különböző egyházi eseményeken vehetnek részt a hívek, de természetesem az ünnepek előtti időszakban és ünnepek idején még több lehetőség van a a lelki megújulásra és gazdagodásra.

A Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikában lelkigyakorlatok és a nagyböjti időszak péntek estéin a keresztúti ájtatosság is segíti a Húsvétra való készülődést, az ünnep lényegének és üzenetének megértését és átélését. A házfőnök, Pawel Denisiewicz atya vezeti az ájtatosságokat.

- Hamvazószerdán kezdődik a nagyböjt, a készülődés az ünnepre és Húsvétvasárnapig tart, hiszen Jézus is negyven napig böjtölt a sivatagban.

Jézus szenvedéstörténetének átélése, a stációk végigjárása, az elmélkedés is a lelki megtisztulást szolgálja. A keresztúti ájtatosságot Pawel Denisiewicz kármelita atya (lilában) vezette

Mi keresztények tudjuk hogy amikor ilyen nagy ünnep közeledik, a testet, a szívet, a lelket is meg kell tisztítani. Ezt szolgálja a böjti időszak.

A hagyomány szerint együtt kell, hogy járjon a böjt, az imádság és a jó cselekedet - mutat rá a házfőnök.

A karmelita bazilikában is szem előtt tartják mindezt. Jócselekedetként a Káritasz csoport a nagyböjti időszakban rendszeresen szervez gyűjtést: tartós élelmiszereket adnak át a rászorulóknak. Az alamizsna az ünnepek előtt kiemelt jelentőségű, de az év más részében is segítenek a rászorulókon.

A bazilikában az év egészében rendszeresek a lelkiéleti események, de az imádság, a lelki elmélyülés a húsvétot megelőző negyven napban, a böjt idején még nagyobb szerepet kap a lelkigyakorlatok és a keresztúti ájtatosságok során. A hívek a Jézus szenvedéstörténetét megjelenítő képek előtt megállva énekkel, elmélkedést elindító gondolatokkal és csendes elmélyüléssel készülnek az ünnepre.

- Végigmegyünk és imádkozunk Jézussal, aki szenvedett. Végigjárjuk az egész keresztutat, ez hagyomány az egész egyetemes egyházban. Minden templomban van 14 állomás, a stációk, ezek előtt imádkozunk és elmélkedünk. Az út azzal kezdődik. hogy Jézust Pilates halálra ítéli és azzal végződik, hogy Jézus Krisztust a sírboltba helyezik. Egyes helyeken egy tizenötödik stáció is van, amely azt ábrázolja, hogy Jézus feltámad, de ez nem a hagyományos keresztút. Nálunk is 14 állomás van, amit nagyböjt minden péntekén végigjárunk - mondta az atya.

A kereszténység mindkét nagy ünneplét hosszú felkészülési időszak, elmélyülés előzi meg. Karácsony előtt az advent, Húsvét előtt a nagyböjt során hangolódhatunk az ünnepre és próbálhatjuk megérteni és megérezni az ünnepek jelentőségét és üzenetét.

- A lelkigyakorlatok és a keresztúti ájtatosság lelki táplálék, hogy jobban tudjuk készülődni a húsvétra. Nagyon fontos, főleg a mostani időszakban: az imádság. Ilyenkor jobban észrevesszük, hogy a mai zajos világban mennyire kell a csend

Jézus azt mondta: az imádság fontos, hogy együtt legyen a böjtöléssel. Nem arról van szó, ahogy a mai világban, hogy sok ember azért böjtöl, hogy fogyókúrázzon. Nem ilyen a vallási böjt.

Azt kell észrevennünk és arra kell figyelnünk hogy a lelkünket is meg kell tisztítani. Ezt szolgálja és segíti a böjttel együtt az imádság.

Az ember két részből áll: testből és lélekből, mindkettőt egyszerre kell tisztítani. Amikor a nagyböjtben lemondunk valamiről, akkor azt mutatjuk, hogy mi is tudunk lélekben és testben készülődni a húsvétra - mutatott rá a lemondás, az önmegtartoztatás jelentőségére Pawel atya.

A karmelita házfőnök megosztotta gondolatait az ünnep igazi értelméről és mondanivalójáról is.

- A húsvét igazi üzenete, hogy Jézus él. Meghalt és feltámadt.

Az emberek megtapasztalják, hogy előbb - utóbb mindenki meghal. Mi, keresztények tudjuk, hogy feltámadunk Jézussal. Az örök élet bennünk van és a feltámadás a mi életünk része is - zárta Pawel Denisiewicz atya .

 

Ezek is érdekelhetik