Hétvége

2015.01.03. 17:50

Hamarosan itt a januári karácsony

Keszthely - Az ortodox hívek egy része még várja a karácsonyt, január 6-án ünneplik ugyanis, amikor a katolikusok számára a vízkereszttel véget ér az ünnepkör.

Szabó Judit

Az ortodox keresztények közül az ónaptárosok január 6-án ünneplik Krisztus születését. Az ónaptár, vagyis a Julián-naptár és az újnaptár között13 napos eltérés van, az előbbi szerint a karácsony csak most következik. Az ónaptárat az orosz, a szerb és a grúz ortodoxok használják, valamint a Jeruzsálemi Patriarchátus. Magyarországon a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Ortodox Exarchátusa, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye, valamint az Orosz Ortodox Egyház Magyar Egyházmegyéje tartja az ünnepet januárban.

Előtte egy hónapig böjtölnek a hívek, szigorú szabályok szerint. Szenteste napján csak főtt gabonát fogyasztanak, s az első csillag megjelenésekor vethetnek véget a böjtnek. Január hatodikán a szerb ortodox vallásúak tölgyfaágat szoktak égetni. A faágakért a hagyomány szerint a nagyapa megy ki az erdőbe a fiával és az unokájával. A tölgyfa a szeretet jelképe, égetése közben pedig imádkoznak, hogy a következő év boldogságot és gazdagságot hozzon.

Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus ausztriai metropolitája megszenteli a Balatont 2014 januárjában

Krisztus születéséről éjszakai istentiszteleteken emlékeznek meg az ortodox egyházban világszerte. Mivel Zala megye és az ország egyik legkedveltebb turisztikai célállomásán, Hévízen nagyon sok orosz vendég fordul meg ebben az időszakban, jó pár éve itt is tartanak pravoszláv misét. Idén január 6-án, kedden 23 órakor kezdődik az orosz nyelvű szertartás a hévízi Szentlélek Templomban.

Régebben szokás volt, hogy az ünnep előtti hétvégéken a gyerekek adományt kérve, kezükben csillagot tartva járták a házakat, s felidézték Krisztus születésének történetét, a magyar betlehemezéshez hasonlóan. Karácsonykor a családok látogatást tettek a rokonoknál és a barátoknál, s megajándékozták egymást.

Január hatodikán az ortodox keresztények másik része már a vízkeresztet ünnepli, akárcsak a katolikusok. A vízkereszt a háromkirályok napja is, s ekkor emlékeznek meg Jézus megkeresztelkedéséről. Az ünnephez kapcsolódik a vízszentelés, amely több vallásnak sajátja. A régi magyar néphagyomány szerint a szentelt vizet a hívek hazavitték, s mivel varázserőt tulajdonítottak neki, ittak belőle, s megszentelték vele a házakat és az ólakat. A víz, főleg a hideg víz mindig a tisztaság és az egészség szimbóluma volt. Az ortodox egyházban vízkeresztkor a hívek megmártóznak jeges tavakban vagy hideg folyókban, a pópa által megszentelt vizekben így mossák le magukról a bűneiket.

Keszthelyen már két alkalommal zajlott különleges szertartás vízkereszt alkalmából a Balaton-parton, ahol Arszeniosz Kardamákisz, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus ausztriai metropolitája megszentelte a tavat. Egy szalagra kötött fakeresztet dobott a vízbe, majd egy hívő beúszott a keresztért és kihozta a partra. A szertartással áldást kértek az emberekre és a természetre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!