Hétvége

2014.06.13. 08:55

Körmöczi Péter - Gyógyító és '' papírgyűjtő''

Körmöczi Péter lett „Az Év Természetgyógyásza, 2013” cím győztese. Alsópáhokon él, két évtizede foglalkozik természetgyógyászattal. Elsősorban akupunktúrával gyógyít.

Szabó Judit

Akupresszőr, fülakupunktúrás addiktológus, alternatív mozgás- és masszázsterapeuta, fitoterapeuta, bioenergetikus, szemtréner, kineziológus és reflexológus - csak néhányat ragadtunk ki a keszthelyi születésű gyógyító szakterületei közül.

- Papírgyűjtő vagyok - válaszolta, amikor egyik mestere arról kérdezte, hogy miért vágott bele egy újabb tanfolyamba, s valóban: oklevelei folyamatosan gyűlnek. Van közöttük jó pár, amely nem kapcsolódik szorosan jelenlegi hivatásához, a hentes szakma ismereteit ugyanakkor a természetgyógyászatban is jól tudja hasznosítani.

- Mindig érdekelt az anatómia és a csontkovácsolás, és úgy gondoltam: ha az állatok tetemén begyakorlom az ízületek rendbe tételét, az sokat segít a betegek kezelésében - tárta fel a szakterület iránti vonzalmának okát.

A hévízi fürdőkórházban öt évig volt gyógymasszőr, ez a tevékenység is a gyógyításról szólt. Az első olyan meghatározó élményeket azonban, amelyek a természetgyógyászat felé terelték, 14 éves korában szerezte, amikor elsajátította az agykontroll akkor még Magyarországon nehezen elérhető módszerét.

Pályájának újabb lendületet adott a keleti mozgásformák megismerése, valamint dr. Eőry Ajándok természetgyógyász, orvos, biológus és matematikus, akit az akupunktúra magyar atyjaként is szoktak említeni. Az akupunktúrát tőle tanulta, de Kínában is továbbfejlesztette tudását.

Körmöczi Péter: A testi-lelki egészség elengedhetetlen ahhoz, hogy végezni tudjam a munkámat

- Az akupunktúrának is több irányzata van avatott be a részletekbe. Én azt a módszert gyakorlom, amely nem csak abból áll, hogy felszórom a tűket és hagyom, hogy dolgozzanak, hanem közben vizualizálok. Ez hasonlít a magyar szellemgyógyászathoz. A máj működésének javításakor például abból indulok ki, hogy ez a szerv a kínai öt elem tana szerint a fa elemhez tartozik. Kezelés közben elképzelek sok más, fa elemhez tartozó dolgot: savanyú ízt a számban, azt, hogy Kelet felé fordulunk a pácienssel, éppen felkel a nap, tavaszi szél fúj. Az ágy alól pedig kinő egy fa, lombkoronát növeszt, majd belegyökerezik a májba, amely sötétzöld színűre változik. Ezeket a képeket vegyítem a bejuttatott energiába, s meggyőződésem, hogy így hatékonyabb a kezelés - ismertette az egyik gyakran használt eljárást az Év Természetgyógyásza.

Körmöczi Péter az elmúlt két évtizedre visszatekintve úgy értékeli, hogy a legjelentősebb eredményeket a fogamzóképesség helyreállításában érte el. Sokan keresik fel ezzel a problémával, és már több mint ezer gyermeket hoztak világra azok az anyukák, akik a párjukkal hozzá jártak. Persze nem sikerül minden esetben eredményt elérni.

- A férfiak teljes sterilitása esetén nem tudok segíteni, de ha van akár egyetlen élő sejt, már van remény. A kudarcok nagy része azonban nem ebből adódik, hanem abból - s ez bármilyen betegség esetén igaz -, hogy a beteg nem tesz semmit a gyógyulása érdekében. Ilyen esetben is a maximumot nyújtom a kezelések során, de csak egy darabig, mert meggyógyulni senki helyett nem tudok. Fontos szabály, hogy mentálisan nem azonosulhatok a szenvedővel, legyen az onkológiai beteg vagy más problémával küzdő. Nem vállalhatok sorsközösséget vele, mert akkor belőlem is meghal egy darab, ha egy pácienst elveszítek. A lelki egészség megőrzése márpedig elengedhetetlen ahhoz, hogy végezni tudjam a munkámat, és ebben sokat köszönhetek a feleségemnek, aki az én gyógyászom - összegezte.

A nyugati orvoslás kontra alternatív gyógymódok sokszor felvetődő kérdésében Körmöczi Péter azt vallja: szükség van mindkettőre.

- Van úgy, hogy kell a sebész, kell a kemoterápia és a sugárkezelés. És mellette kell a természetgyógyászat, mert vissza tudja adni a szervezet öngyógyító képességét. Sokféle módszert választhatunk: ősi magyar gyógyítást, kínait, indiait vagy tibetit... Én a kínait választottam, s néha az indiait hívom segítségül, ha a diagnózis - amit az orvos állít fel vagy én határozok meg pulzusdiagnosztikával - nem pontos vagy nem egyértelmű ismertette, kérdésemre hozzátéve: nyugati emberre éppúgy hat a kínai gyógymód, mint a kínaira.

- Vigyázni kell azonban a gyógynövényekkel. A kínaiak által használt gyógynövények háromnegyede túl erős a magyar páciensnek, mert a mi májunk sokkal erősebb: megfogja a gyógynövény hatóanyagát, s károsodik ettől. A kínai embernek adott ugyanolyan gyógynövény a testben végrehajtja a feladatát és gond nélkül lebomlik. Ezért át kell dolgozni a kínai receptúrákat az itthoni alkalmazásuk előtt. Visszatérve az eredeti kérdésre, senkinek sem tanácsolom, hogy hanyagolja az európai orvoslást. Azért is mondom ezt, mert jó néhány természetgyógyász tevékenysége kimerül a táplálékkiegészítők forgalmazásában. Én is szoktam javasolni szereket, de megfizethetőket, a beszerzésüket pedig a páciensre bízom - említette.

A természetgyógyászat hazai jogszabályi környezetét összességében jónak tartja, s mint elmondta: az évek során kialakult egyfajta önszabályozó mechanizmus - a jó gyógyítókat kézről-kézre adják a páciensek.

Az Év Természetgyógyásza címnek nagyon örült. A szavazás meghirdetésekor még nem tartotta fontosnak, hogy jól szerepeljen, de később presztízskérdéssé vált számára a győzelem.

- Erős megfelelési és bizonyítási vágy él bennem, szeretném, ha a szüleim büszkék lennének rám - magyarázta teljesítményorientáltságát.

Energiát a gyógyító munkájához a hobbijaiból merít a háromgyermekes családapa.

- Most a búvárkodás köt le, s aggaszt, hogy a feleségem jövőre el akar vinni ejtőernyőzni...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!